Uppgifter: Gren kvar tack vare stödet från huliganerna

GÖTEBORG. IFK Göteborgs kontroversielle sportchef Mats Gren har lyckats stanna kvar i sin position tack vare kontakt med och stöd från klubbens huliganfalanger.

Det uppger Offside i ett stort reportage.

Gren bekräftar till fotbollsmagasinet ”ständigt löpande möten och dialog med våra supportrar och våra aktiva supportergrupper”.

Under måndagen kommer det nya numret av fotbollsmagasinet Offside ut. Under rubriken ”Gåtan Mats Gren” har chefredaktören Anders Bengtsson granskat de fyra säsonger som Gren varit sportchef i den forna storklubben IFK Göteborg.

Det är en granskning som redovisar försämrade sportsliga resultat, stor spelar-, tränar- och personalomsättning, misslyckade transfers och ett återkommande missnöje med Gren under hans tid i IFK Göteborg.

Fått stöd av huliganerna?

Mest anmärkningsvärt bland vittnesmålen är hur Gren uppges haft kontakt med och fått stöd av några av Blåvitts mest ökända huliganfalanger.

Under sommaren 2017 hävdade supportergrupperna Wisemen och Ultras Göteborg att en grupp av personer kring IFK Göteborg, med dåvarande ordföranden Frank Andersson i spetsen, intrigerat och träffats i hemlighet i syfte att avsätta Gren.

Mats Gren.
Mats Gren.

Frank Andersson gick med på att ha ett möte på Kamratgården, initierat av styrelseledamoten Andreas Johansson som har rötterna i supporterrörelsen, med grupperingarna som krävde hans avgång som ordförande.

Vid mötet kallade Frank Andersson till sig Mats Gren.

– Så jag gick och hämtade honom på hans kontor och när vi stod där med Wisemen och Ultras kände jag direkt att Mats inte stod upp för mig. Jag hade både utåt, i medier, försvarat Mats när spelare varit kritiska och internt försökt reparera relationer (…) Blir man konfronterad av den typen av supportrar tycker jag att det minsta man kan begära är att framstå som enade, säger Frank Andersson i reportaget.

Nytt möte med Wisemen

Andersson bekräftar ytterligare ett möte med huliganfalangerna på ett hotell i centrala Göteborg då med klubbens SLO och styrelseledamoten och kassören Jakob Andreasson (också han med bakgrund från supporterleden) närvarande.

Vad tyckte övriga i styrelsen om att du hade möten med huliganer? undrar Offside.

– Det var ingen som ifrågasatte det, svarar Frank Andersson som senare under sommaren 2017 meddelade att han inte ställde upp för omval som ordförande.

Gren ska, enligt Offside, även sökt godkännande från värstingsupportrarna när det var aktuellt för anfallaren Gustav Engvall att återvända till IFK Göteborg i våras.

– Han (Gren) sa att han bara var tvungen att höra med supportrarna först så att det var okej, säger en källa. Fick han ett godkännande kunde affären genomföras.

När Engvalls återkomst presenterats officiellt skrev huligangrupperingen Wisemen på sin hemsida och uppmanade andra IFK-supportrar att ställa sig bakom värvningen.

Svarar inte på kritiska frågan

Mats Gren har enbart accepterat att svara på frågor via mejl från Offside.

”På frågan om Gren, eller någon annan i föreningen på hans initiativ, har varit i kontakt med Wisemen gällande Engvalls återkomst till Blåvitt ger sportchefen ett längre svar som varken är en dementi eller en bekräftelse”.

– Jag förstår att det låter väldigt dramatiskt med möten med våra supportrar, men nu sker det regelbundet och proaktivt, skriver Gren i ett mejlsvar.

”Huruvida han (Gren) hade någon som helst kontakt med Wisemen runt tidpunkten då supportrarna så tydligt tog ställning för honom och vände sig mot Frank Andersson är inget han svarar på”, skriver fotbollsmagasinet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.