Baby- och bröllopsboom i fotbollslandslaget

1 av 3 | Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET / 85527
John Guidetti och Sanna Dahlström väntar barn...
FOTBOLL

Fyra landslagsspelare har gått ned på knä och friat, sex väntar barn och förbundskaptenen ska bli morfar igen.

Ett par av förlossningarna är beräknade kring VM.

Det råder baby- och kärleksfeber i landslaget i fotboll.

– Härligt! Lyckliga spelare trivs oftast bättre på planen, säger Janne Andersson.

Det är en situation som uppkommer relativt ofta, att livet krockar med fotbollen.

Frågan är om inte inledningen av 2018 är något av ett rekord. Sex spelare som i hög grad är aktuella för landslagsspel och VM väntar barn inom kort eller längre fram i år.

Sofie Granqvist, hustru till herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist, och Mia Lindgren, sambo till förstemålvakten Robin Olsen, väntar barn till sommaren. Det är barn två som väntar i båda fallen.

”Intressant med så många...”

– Jag vet om att några väntar barn, men kände inte till alla. Det går ju ett tag mellan att vi träffas och jag har inte så bra koll på sociala medier. Det är intressant att det är så många, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Har du upplevt en sådan fertilitet kring något av dina lag tidigare?

– Haha! Nej, det har jag inte. Men det går att kombinera och det här gör mig bara lycklig för spelarnas och deras tjejers skull. Man ska vara glad oavsett när barnen kommer när man har bestämt sig för att man vill bli föräldrar.

– Men när jag var allsvensk tränare brukade jag skoja med spelarna och säga till dem att det var bra om de planerade barnafödandet till vinteruppehållen...

– Vid min första samling som förbundskapten, hemma mot Holland i kvalet, gick både Marcus Berg, John Guidetti och deras tjejer i väntans tider, men det löste sig till slut, säger Janne Andersson som uppenbart har stenkoll på liknande situationer:

– Andreas Johansson stannade hemma från Sundsvall under guldåret 2015 och Emir Kujovic åkte inte med laget när vi mötte Gefle borta hösten 2014. Han kom upp på matchdagen sedan i stället. 

Tre bröllop väntar?

Förutom Granqvist och Olsen går även John Guidettis, Jakob Johanssons (kan redan ha hunnit få barn), Sam Larssons och Niklas Hults respektive i väntans tider.

Barnlyckan kan kompletteras med att Viktor Nilsson Lindelöf, Albin Ekdal, Emil Krafth och Marcus Rohdén under senaste månaderna har friat till sina respektive partners och i flera av fallen planerar bröllop till sommaren.

Hur ser det ut på ledarsidan i landslaget? Händer det något där...?

– Jag har inte kollat upp dem! Men jag ska bli morfar igen... Min andra dotter ska ha barn, säger Janne Andersson, som timmen före avspark borta mot Holland i VM-kvalet i höstas fick reda på att hans första barnbarn hade fötts.

Hur eventuella barnafödslar under VM ska lösas rent praktiskt har inte diskuterats inom landslagsledningen än.

– Barnen kommer när de kommer och vi får ta det då. Det går först.

– När vi har lägren före VM kommer vi se till att det finns utrymme för spelarna att vara lediga med familjerna. Det är viktigt att det socialt funkar, speciellt när man har familj och små barn.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM