Hedvig Lindahl vann Diamantbollen

avEmelie Fredriksson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Stora revanschen efter åren med kritik

Foto: TT

Lotta Schelins dominans är över.

Efter fyra raka Diamantbollar var det ikväll mesta landslagsmålvakten Hedvig Lindahl som fick ta emot priset som årets främsta spelare.

– Wow, vad stort. Det har inte alltid varit lätt, säger hon i tacktalet.

Lotta Schelin hade vunnit Diamantbollen fyra år i rad, men har haft en tung säsong, där det framför allt i landslaget inte alls stämt.

Hedvig Lindahl var däremot Sveriges bästa spelare i sommarens VM och är med sina numera 115 landskamper den mesta landslagsmålvakten i Sverige genom tiderna.

32-åringen har dessutom varit en nyckelspelare i klubblaget Chelsea som i år vann ligatiteln för första gången någonsin och därmed tog dubbeln efter sommarens seger i FA-cupfinalen. Då höll svenskan nollan mot Notts County inför drygt 30 000 åskådare.

Tidigare hårt kritiserad

Hedvig Lindahl var bara för ett par år sedan hårt kritiserad mellan stolparna i landslaget och berättade för några veckor sedan om hur kritiken var nära att knäcka henne.

– Jag tjänade inga pengar och fick bara skit. Jag blev något slags offerkofta när vi hade förlorat. Jag funderade allvarligt på om det verkligen var värt att fortsätta träna och slita när det ändå mest resulterade i så mycket skit, sa hon till TT.

Ikväll kom alltså revanschen.

"Blandat och gett innan"

– Hon var vår bästa spelare i VM. Jämnast genom alla matcher och vunnit både ligan och cupen i England, säger Rosengårds sportchef och före detta landslagsstjärnan Therese Sjögran till Sportbladet och fortsätter:

– Det är jätteviktigt, man behöver en bra målvakt under ett mästerskap. Hon gjorde verkligen det hon skulle. De andra mästerskapen har hon blandat och gett. Jag tror att skadorna gjort att hon lugnat ner sig lite och inte spelat på chans.

Hedvig Lindahl var inte på plats i Globen med höll ett tacktal över länk.

– Wow, Diamantbollen! Fattar ni hur stort det är? Det är jättestort. Jag kommer från en jätteliten by och bestämde där att jag skulle bli fotbollsproffs och världens bästa målvakt. Det har inte alltid varit lätt. Ibland ganska tungt, och ibland har jag tänkt att det krävs för mycket. Men så lyckas man och når sitt mål. Det var värt det, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM