Alla tiders landskamp

FOTBOLL

Hemligheten bakom succén: De tutade i oss att vi skulle våga vinna

2–0 mot Spanien är kanske Sveriges bästa landskamp någonsin.

Sportbladet kan avslöja hemligheten bakom: ett helt nytt sätt att förbereda sig mentalt.

– Lagerbäck sa verkligen till oss att våga ta tag i det och inte köra ”safety first”, säger Marcus Allbäck.

Vad hände egentligen? Många ställde sig frågan efter att Sverige besegrat Spanien med 2–0 och gjort en näst intill perfekt insats.

Plussnittet i Sportbladet blev därefter; 4,08 – till och med högre än i USA-VM 1994.

En av förklaringarna är att Lars Lagerbäck och Roland Andersson prövade en ny typ av mental förberedelse.

I stället för att predika ”safety first” pumpades spelarna fulla med positiva bilder.

– Lasse och Roland tutade i oss att vi verkligen skulle våga vinna. Vi skulle inte vara försiktiga. Och det är inte särskilt ofta inför matcher mot ”bättre” motståndare som de går ut så markant och säger det på det sättet. Det var ganska skönt. Det kändes verkligen som vi hade en tro på oss själva, säger Marcus Allbäck.

”Kände oss starka”

Lagerbäck/Andersson hade även plockat fram statistik som visade att Sverige är Europas bästa kvallag över en sexårsperiod.

– Ja, de hade en lista som de tagit från nånstans som visade att vi är bäst i hela Europa i kvalsammanhang. Vi kände att vi var starka, säger Marcus Allbäck.

Lagerbäcks genomgång på matchdagen handlade framför allt om mod.

– Jag har inte varit med om många landskamper mot ”bättre” motstånd där Lasse så markant påpekat att vi ska våga vinna och våga hålla i taktpinnen även om de kommer ha mycket boll. Det gällde att ha tålamod och våga göra precis det vi gjorde, säger Marcus Allbäck.

Kan en sådan sak vara skillnaden?

– Ja, hade vi blivit intalade att vi skulle vara väldigt rädda om den poäng vi har, då kanske vi blivit försiktigare, menar Allbäck.

Förbundskapten Lasse Lagerbäck har sin egen förklaring till succén:

– Det har fungerat bra i gruppen. Jag vet inte om stämningen någonsin varit bättre. Det var taktiskt näst intill perfekt vilket tyder på en otrolig koncentration och en vilja att jobba tillsammans. Det är därför vi vinner, säger Lasse Lagerbäck.

ARTIKELN HANDLAR OM