”Vi står inför ett vägskäl”

FOTBOLL

Stuart Baxter kom tillbaka till Sverige – som en frälsare. Tillsammans med Henrik Larsson skulle han leda Helsingborg till SM-guld.

Men verkligheten blev en annan.

Sportbladet ställde Baxter mot väggen inför kvällens skånska ödesderby mellan Malmö FF och Helsingborg.

1: För dina spelare; hur mycket betyder matchen i kväll?

– Väldigt mycket, det är en speciell match. Det krävs vinst för att hålla säsongen vid liv så det är litegrann av ett vägskäl för oss.

2: Och för din egen del?

– Jag förstår vad som gäller, men känner ingen press.I stället försöker jag att vara avslappnad och fokuserad. Mitt jobb är att förbereda laget så gott jag kan, jag kan inte kontrollera resultatet.

3: Vad är det som har gått snett egentligen?

– Det har inte gått så lätt som vi trodde. Förra säsongen gjorde vi en spektakulär höst men i år har vi varit för ojämna och ineffektiva. Därför har vi haft det kämpigt. Det är inte så jävla lätt som alla tror.

4: Har du gett upp gulddrömmen?

– (tystnad)...det kommer att bli tufft, det är ett ärligt svar. Men det behöver inte vara omöjligt. Men jag har aldrig haft SM-guld som lockbete, tittar du på framtiden med ett öga har du bara ett att bevaka nuet med.

5: Tycker du att du har lyckats med ditt uppdrag så här långt?

– Nej, då hade vi tagit fler poäng. Jag är självkritisk. Men hur stort mitt misslyckande är och hur tufft jag tycker att det här jobbet är vill jag behålla för mig själv. Jag är ett proffs i en resultatinriktad industri.

6: Vilka förändringar kan du göra?

– För att svara på den frågan skulle vi behöva ha en hel intervju på oss. Det handlar om tekniska, taktiska, psykiska och fysiska bitar. Även klubbjobbet är viktigt.

7: Hur har den sportsliga kräftgången påverkat dig personligen?

– Jag tycker inte om att förlora, och det har vi gjort för mycket. De som känner mig vet att jag är en trevlig bekantskap när vi vinner. Nu är jag mest en irriterad fan.

8: Känner du förtroende från din arbetsgivare?

– Jag tror det. Men det får du fråga dem om. Som fotbollstränare har jag aldrig känt mig trygg i min arbetssituation, om du hade varit fotbollstränare i fem minuter hade du förstått vad jag talade om.

9: Och från fansen?

– Jag har sett vissa tecken på att de uppskattar det jag försöker göra.

10: Är du orolig för att få sparken?

– Nej, den lyxen har jag inte. Det skulle försämra mitt arbete. Jag gör så gott jag kan, min arbetsgivare kan jag inte kontrollera. Den pressen har jag levt med sedan jag var 15 år.

Sören Åkeby välkomnades som tränaren som skulle sätta alla pusselbitar på plats.

Månader av sportsliga motgångar senare är Malmö på nionde plats i tabellen.

Och guldet är långt borta.

Sportbladet ställde Åkeby mot väggen inför kvällens skånska ödesderby mellan Malmö FF och Helsingborg.

Jonatan Fast

ARTIKELN HANDLAR OM