27 huliganer identifierade av Hammarby

Foto: Huliganer identifierade 27 våldsverkare har identifieras av Hammarby efter skandalderbyt mot Djurgården.
FOTBOLL

Stockholm

Hammarby har lyckats identifiera 27 huliganer som deltog i kravallerna på Söderstadion den 28 augusti.

- Samtliga kan bli avstängda allt mellan en månad och två år, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Appelqvist.

Det var under matchen mellan Hammarby och Djurgården på Söderstadion som huliganer stormade planen. Matchen avbröts vid ställningen 0-3 till Djurgården och Hammarby bestraffades senare med tre poängs avdrag samt böter.

Direkt efter matchen började Hammarby jakten på våldsverkarna. Fem personer greps på plats, två kunde identifieras relativt omgående. Sedan har man tagit hjälp bland annat tv-bilder från matchen.

Nu, fem veckor senare, är 27 personer identifierade och Hammarby fortsätter arbetet med att identifiera fler.

- Med åklagarens hjälp kommer vi att ställa samtliga inför domstol. Avstängningstiden kommer att variera, allt från en månad till två år, säger Appelqvist.

- Jag hoppas och tror att domarna för de 27 identifierade meddelas under EM-uppehållet (3-14 oktober).

Stämningsansökan

Hammarby Fotboll vill inte ta den ekonomiska smällen själv utan tänker stämma fotbollshuliganerna. Och det kan röra sig om mångmiljonbelopp som ersättning för bland annat uteblivna reklam- och tv-intäkter.

- Vi står fast vid det, men att lämna in stämningsansökan tar tid för den kommer att bli omfattande. Det kommer att ta mellan 6-12 månader, säger Appelqvist.

En stämningsansökan är något som Svenska fotbollförbundet välkomnar.

- Jag ser fram emot att den här frågan blir prövad, och lika mycket för att jag tror att det här är ett av många medel för att förebygga den här typen av företeelser. Det finns en risk att man i slutändan inte får tillbaka pengarna, men det är ändå en markering och kan för många verka förebyggande, sade förbundets chefsjurist Krister Malmsten till TT för en dryg månad sedan.

Stig Lindmark/TT

ARTIKELN HANDLAR OM