Så ska stöket på läktarna stoppas

FOTBOLL

– Ny utredning snart klar

Ett kastat ölglas – 14 000 drabbade.

Nu jobbar regeringens utredningsgrupp för att förbättra klubbarnas möjlighet att agera mot stökig publik.

– Vi är i full gång, vi hoppas bli färdiga redan till säsongen 2008, säger Bo Gentzel till Sportbladet.

Söderstadion, Hammarby mot Malmö, 62:a minuten. Malmös Jon-Inge Höiland går ut för att ta ett inkast framför Hammarbyklacken.

Då får högerbacken två ölglas kastade mot sig och domaren Peter Fröjdfeldt bryter matchen i elva minuter.

– Egentligen är det obegripligt med tanke på matchen. Det är ju så korkat att man förstår inte, säger generalsekreteraren i Svenska Fotbollsförbundet, Sune Hellströmer till Sportbladet.

Hur allvarlig är händelsen?

– Det blir ju ett spelavbrott på elva minuter, det är ju ganska så allvarligt i sig. Sedan är det ju inte jämförbart med matcher som inte sätts igång igen.

Männen gripna

Enligt Hammarby har de båda männen som kastade ölglasen mot Höiland gripits av polisen. I dagsläget får dock inte polisen lämna uppgifter om de båda till Hammarby.

Men det kan komma att ändras.

Bo Gentzel, mångårig chef på SVT-sporten och klubbdirektör i IFK Göteborg, är idrottsministerns sakkunnige i idrottsfrågor. I den rollen sitter han som bäst och förbereder nya lagar som ska hjälpa klubbarna att ingripa mot publik som beter sig illa.

Justeringar kvar

– Vi är i full gång, det händer faktiskt mycket nästa vecka. Bland annat ska vi ha ett möte med Bo Lundquist från Svensk Elitfotboll i Göteborg på måndag, säger Gentzel.

Bo Gentzel satt under gårdagen i ett möte med idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Från idrottens håll är vi helt överens om vad som behöver göras. Nu handlar det om att Justitiedepartementet måste göra de justeringar som krävs, säger Bo Gentzel.

Kan vara klart 2008

När ska arbetet vara klart?

– Svenska Fotbollförbundets målsättning är ju att det ska vara klart första januari 2009, men jag kan nog säga att vi ligger så pass långt fram att seriestarten 2008 inte är någon omöjlighet.

Läs också:

Pelle Johansson, Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM