RASET

FOTBOLL

Sverige kan ramla ner i tredje seedningsgrupp

Sverige har rasat ner till 24:e plats på Fifa-rankningen. Tappar Sverige två platser till gentemot europeiska lag innan VM-lottningen ramlar de ner i tredje seedningsgruppen.

– Verkar lustigt då vi knappt har förlorat på sistone, säger förbundskapten Lars Lagergäck till Sportbladet.

Foto: ”Lustigt” Förbundskapten Lars Lagerbäck tycker Fifa:s rankning är ”lustig”: ”vi har knappt förlorat på sistone”, säger han.

Lars Lagerbäck utvecklar:

– Jag vet inte riktigt grunden till Fifa-rankningen, därför har jag svårt att kommentera den innan jag har tittat igenom det.

Ska du göra det nu då?

– Nej, det är inget prioriterat.

Avgör seedningen i VM-kvalet

Sverige halkade ner från 20:e till

24:e plats. Om Sverige tappar två placeringar till gentemot europeiska lag vid nästa ranking om en månad ramlar Sverige ner i tredje seedningsgruppen inför lottningen av kvalet till VM i Sydafrika 2010. Kvalet lottas den 25 november. Några dagar tidigare har EM-kvalet spelats klart och Sverige har kvar att möta Spanien och Lettland. Bra resultat i de matcherna kan förutom att föra Sverige till EM-slutspelet alltså förhindra att laget flyttas ner i den tredje seedningsgruppen. Norges assisterande tränare om att Norge går förbi Sverige på världsrankningen:

– Utan att ödsla för mycket energi på detta så är det självklart kul. Men vi ska inte bli för kaxiga över detta, säger Ola By Rise till Nettavisen.

Varit i första gruppen

Till tidigare VM-kvallottningar har Europeiska fotbollförbundet (Uefa) seedat efter hur lagen VM-kvalat tidigare. Sverige, som gjort bra ifrån sig i kvalen, har därmed varit seedat i första gruppen (lag 1–9). Nu har Uefa beslutat att Fifa-rankningen ska användas för att seeda lagen till VM-kvallottningen. Och Sverige är bara 17:e bästa Europeiska lag just nu och ligger i seedningsgrupp 2 (lag 10–18).

ARTIKELN HANDLAR OM