Fagerlund: Cristiano Ronaldo är inte färdig

FOTBOLL

Det fanns ingen som Cristiano Ronaldo i La Liga.

Det finns ingen som Cristiano Ronaldo i Serie A.

En av historiens mest fascinerande idrottsmän ska plocka ännu en flagga och knappt något talar emot att han faktiskt gör det.


Söndag 22.15: Se Real Madrid-Getafe GRATIS på sportbladet.se!

Alla matcher i Serie A och La Liga sänds på strivesport.com (79 kr/månaden)


”Inställning är allt.”

Det är oklart vem som sade det först men ordspråket beskriver en karaktär påfallande väl.

De som har följt Cristiano Ronaldos resa från diamanter i öronsnibbarna till den femte Champions League-titeln har antingen dyrkat eller föraktat det de har sett, sällan balanserat däremellan. Få rör upp känslor så som den självbelåtna, målinriktade portugisen som aldrig tycks sväva i något sorts tvivel kring sin egen kapacitet.

Förmodligen är det delvis därför han är så förbaskat bra.

Den andra anledningen till framgångarna genom åren är betydligt mer svårförklarad. Motivation är själva motorn i lärandet och forskning visar att det krävs en speciell, rent av unik, sorts motivation för att nå extraordinära resultat. För även om Cristiano troligtvis hade fotbollar flödandes i venerna redan från födseln är det långt mer som ligger bakom skapandet av världens bästa fotbollsspelare.

En bisarr atlet på sätt och vis

När det första ryktet dök upp som pekade mot en flytt till Juventus ryckte förmodligen de flesta på axlarna. Det var ingen hemlighet att 33-åringen inte kände sig helt nöjd med lönen i Real Madrid som var en bra bit under hans två största konkurrenter, Lionel Messi och Neymar.

Så dök det upp en till rapport som bekräftade påståendet. Sedan ännu en. Till slut var de så många att de omöjligt kunde ignoreras. Var en nio år lång era verkligen på väg att ta slut?

Ja, för Cristiano Ronaldo är inte klar och just därför är han förmodligen en av historiens mest fascinerande idrottsmän. Av den numera förre lagkamraten Marcelo beskrevs han som ”en atlet med en fullständigt bisarr inställning” . Juve-spelaren Douglas Costa konstaterade å sin sida snabbt att han ”aldrig hade sett något liknande”.

– Det är omöjligt att hänga med Cristiano Ronaldo på träningarna. När vi kommer dit på morgonen är han redan där och när vi åker därifrån är han fortfarande kvar, sa Costa och skakade förundrat på huvudet.

Han sover precis lagom mycket, gör ett gäng sit-ups så fort han vaknar, äter hälsosamma måltider regelbundet, reflekterar och mediterar, lyssnar på musik och har begränsad skärmtid varje kväll för att inte rubba insomningen.

Foto: TT

Krävs något extra om Juve ska missa Scudetton

Det finns i princip ingenting som talar för att Cristiano Ronaldo kommer misslyckas i Serie A, och skulle han göra det lär det knappast bero på avsaknad av motivation.

I samma sekund som pennan mötte pappret trycke Juventus ner sina konkurrenter i den presumerade tabellen ytterligare och tar de inte hem sin åttonde raka Scudetto (det känns som miljoner vid det här laget) vore det ofattbart uppseendeväckande.

Napoli har tappat hjärna och hjärta i Maurizio Sarri, Romas trupp är trots nyförvärv som Steven Nzonzi och 19-årige talangen Justin Kluivert inte lika stark. Milan har än en gång kommit in i andra andningen (Paolo Maldini!) och lokalrivalen Inters rustande är intressant.

Men det måste till något alldeles extra, om det oväntade ska ske.

Det där lilla stora som Cristiano Ronaldo bara har inom sig.

Om allt går som planerat, om inga mirakel inträffar längs vägen, står världens bästa med ännu en flagga i handen framåt vårkanten.

Portugal, England, Spanien – Italien.

Inställningen tog honom dit han är nu. Han är långt ifrån färdig.

Idrottarna som tjänar mest 00:30

avFrida Fagerlund

ARTIKELN HANDLAR OM