Vidriga vardagen för  ligans kvinnliga profil

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Jobbar i världens största fotbollsliga – men här är Eva Carneiros situation på jobbet

1 av 4 | Foto: TT

Chelseas läkare Eva Carneiro har blivit uppskattad och uppmärksammad som en av få kvinnliga profiler i Premier League.

Men frågan är hur väl ligan värnar om mångfalden?

Nu avslöjar organisationen ”Women in Football” hur Carneiros vardag egentligen ser ut.

Män i styrelsrummen, bland ledarna och till en övervägande majoritet också bland supportrarna. Mitt i det här en kvinnlig läkare för det bästa laget i världens kanske mest uppmärksammade fotbollsliga.

Eva Carneiro har fått stor uppmärksamhet som den enda riktigt stora kvinnliga profilen i engelska Premier League. 41-åringen har jobbat som läkare för Chelsea sedan 2011 men vardagen på de engelska fotbollsarenorna är långt ifrån glamourös för Carneiro, skriver The Guardian.

Grova sexistiska påhopp

”Women in Football”, en organisation som kämpar för jämlikhet och jämställdhet inom fotbollen, avslöjar nu att de anmält 13 skilda fall av sexistiska tillrop från Premier Leagues läktaren bara den här säsongen varav minst fyra varit riktade mot Eva Carneiro. I bortamatchen mot Manchester United på Old Trafford tvingades 41-åringen bland annat höra ”häng ut dina bröst för grabbarna” och ”visa oss var du pissar ifrån din slampa – visa oss din fitta”. I ett tidigare möte med Arsenal på Emirates skanderade en handfull supportrar ”har du någonsin haft en Gooner (Arsenal-supporter) i ditt arsle”. Liknande ramsor ska även ha yttrats på Manchester Citys Etihad Stadium.

Trots de extremt grova orden lämnades samtliga anmälningar utan åtgärd från Premier Leagues sida. Något som även fått Chelsea att reagera.

– Vi tar jämlikhetsfrågan på allra största allvar och avskyr all form av diskriminering, inkluderat sexism. Sådant uppträdande är oacceptabelt och vi vill att det försvinner från vår sport, säger en talesperson för klubben.

”Är bestörta”

Från den 8 mars inleder nu ”Women in Football” en månadslång kampanj med kravet att sexismen inom fotbollen ska anmälas och behandlas på samma sätt och med samma allvar som rasismen.

– Women in Football är bestörta över de sexistiska övergrepp som har tillåtits fortgå runt om på landets mest ikoniska fotbollsarenor. Vi är djupt oroade över bristen på åtgärder i den här frågan och de negativa signaler det skickar till kvinnor inom fotbollsindustrin. Vi uppmanar nu myndigheterna att också sätta sexismen i centrum för fotbollens arbete mot diskriminering tillsammans med de andra frågorna de måste hantera, säger en talesperson för organisationen.

Initiativet har redan fått stöd från högsta politiska ort i Storbritannien.

– Sexism i alla dess former får aldrig tolereras så jag applåderar det här initiativet att uppmuntra människor att rapportera alla incidenter gällande sexism, säger landets idrottsminister Helen Grant.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM