Dom dröjer för 17-årige åskådaren

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Får veta sitt straff om två veckor

1 av 21 | Foto: C MORE

17-åringen som stormade planen på Stadsparksvallen har ställts inför rätta.

Efter dagens rättegång väntas åskådaren få en ungdomspåföljd – om två veckor.

– Jag yrkade på att han skulle dömas till 90 timmars ungdomstjänst, säger Åklagare Pernilla Törsleff till JP.

Efter att den 15 augusti ha stormat planen på Stadsparksvallen i det allsvenska mötet mellan Jönköpings Södra och Östersund, brottat ned ÖFK-målvakten Aly Keita och uttalat ett bombhot mot arenan åtalades den 17-årige åskådaren i början av förra veckan.

Pernilla Törsleff är vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping och valde efter avslutad förundersökning att väcka åtal för misshandel och falskt larm grovt brott.

– Det är ju en misshandel som består i att den misstänkte har utdelat slag och även greppat tag i och brottat ned målvakten i Östersund, sa Pernilla Törsleff till Sportbladet och tillade:

– Men brottet falskt larm grovt brott skulle jag säga i det här fallet är allvarligare än misshandeln, utan att förringa den på något sätt. Brottet består i att han uttalat att han placerat bomber på läktaren vid det här tillfället.

Rättegång bakom stängda dörrar

I dag ställdes 17-åringen inför rätta bakom stängda dörrar, efter begäran från hans advokat med hänsyn till den åtalades låga ålder.

Efter dagens rättegång meddelades det att domen faller den 26 oktober.

Åklagare Pernilla Törsleff har yrkat på 90 timmars ungdomstjänst.

– I och med att han är under 18 år så blir det en ungdomspåföljd. Jag yrkade på att han skulle dömas till 90 timmars ungdomstjänst vilket motsvarar fängelse i ungefär åtta månader, säger Pernilla Törsleff till jp.se.

Erkänner brott

17-åringen erkänner att han gjort sig skyldig till grovt larm grovt brott, men säger sig vara osäker gällande anklagelsen om misshandel.

– Han erkänner att han har greppat tag i målvakten och dragit ner honom. Däremot minns han inte, han kan varken erkänna eller förneka, att han utdelat slag mot honom i det skedet, säger Pernilla Törsleff.

Enligt SVT har 17-åringens advokat Uno Karlsson i samråd med sin klient bestämt sig för att inte lämna några kommentarer om dagens rättegång.

Gällande matchresultatet bestämde först disciplinnämnden att matchen skulle sluta 3–0 till Östersund. Ett beslut som sedan ändrades av Svenska Fotbollförbundets besvärsnämd som kom fram till att resultatet vid incidenten, 1–1, skulle stå fast.

Publicerad: