Hammarbys plan: Så ska is bli till konstgräs

FOTBOLL

Arbetare kommer slipa is hela natten

Lördag: SM-final i bandy.

Söndag: semifinal i svenska cupen.

Hinner isen förvandlas till plastgräs på Tele2 Arena?

– Fyra ismaskiner hyvlar bort isen efter bandyfinalen. De kommer köra hela natten, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund.

Länge verkade det inte möjligt. Söndagens semifinal i svenska cupen mellan Hammarby och Häcken skulle spelas på en mindre glamorös arena som Grimsta, Skytteholm eller ute i Södertälje. Tele2 är under lördagen uppbokad av SM-finalerna i bandy och att smälta bort isen på 24 timmar ansågs inte realistiskt.

Ingen tid att vänta

– Men efter kvartsfinalen mot AIK fick vi klartecken från fastighets- och arenabolaget att det ändå kanske kommer att funka, säger Henrik Kindlund.

Vad som krävdes? Fyra ismaskiner och ett gäng skiftarbetare. Vanligtvis skruvar man upp värmen och låter isen smälta i lugn och ro under ett par dag, men på grund av tidsbrist får arenabolaget avlägsna den med kraft.

Jobbar hela natten

– Man har plockat in extra ismaskiner. Och ja... det är inte helt enkelt att få tag på i mars. Så det är fyra ismaskiner som hyvlar bort all is efter bandyfinalen på lördagen.

Hur länge ska de hålla på?

– De kör hela natten, eller i alla fall en bra bit in på natten.

Det hängde på om vi skulle få tag på rätt ismaskiner och arbetare som kunde jobba i skift. Samtidigt kommer vi skruva upp värmen under isen.

Inspektion på söndag

Tidigt på söndagsmorgonen kommer Hammarby att inspektera planen för att se om allt ser rätt ut.

– Att få bort så här mycket is och fixa en fotbollsarena på 24 timmar. Det är en rejäl insats och vi är jättetacksamma för all hjälp som vi har fått.

ARTIKELN HANDLAR OM