Priset för en VM-final: 10 000 kr

FOTBOLL

Blir rekorddyrt VM för fansen – rabatt för ryssarna

Foto: Tyska spelarna firar VM-guldet 2014

VM 2018 i Ryssland blir dyrast någonsin för fansen.

En finalbiljett kommer att kosta upp mot 10 000 kronor.

För ryssarna själva blir det dock en kraftig rabatt.

Fotbolls-EM går in i sitt slutskede med semifinaler i dag (Wales–Portugal) och i morgon (Frankrike–Tyskland) samt final på söndag.

Och fotbolls-älskaren som längtar till nästa stora mästerskap får vänta ytterligare två år innan VM-turneringen i Ryssland drar igång.

Blir dyrast någonsin

Men det kan bli en dyr historia för supportrarna.

Den som vill se Sveriges, om nu Blågult kvalificerar sig till mästerskapet, eller andra nationers VM-matcher på plats får betala rekordhöga biljettpriser, meddelar Fifa.

En gruppspelsmatch kostar mellan 900 och 1 800 kronor vilket kan jämföras med biljettpriserna vid VM i Brasilien 2014 där priserna varierade mellan 700 och 1 500 kronor.

Biljettpriserna ökar sedan stegvis fram till finalen i Moskva där den dyraste biljetten kan köpas för närmare 10 000 kronor och den billigaste för 4 000.

Det blir därmed första gången någonsin som Fifa säljer en matchbiljett för över 1 000 dollar och biljettförsäljningen drar igång nästa sommar.

Rabatt för ryska medborgare

För hemmanationen Ryssland blir det däremot rabatterade priser.

Precis som vid VM i Sydafrika 2010 och Brasilien 2014 så får lokalbefolkningen betydligt billigare biljetter. En gruppspelsmatchbiljett för en rysk medborgare kommer att kosta 170 kronor medan en finalbiljett kan köpas för 900 kronor.

– Vi vill se till att vi sätter biljettpriserna rättvist så att mästerskapet blir tillgängligt för så många personer som möjligt, säger Fifas generalsekreterare Fatma Samoura enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM