”De här killarna är Islands armé nu”

FOTBOLL

Island är redo för ”Det fjärde torskkriget” mot England

1 av 5 | Foto: Islands träning.

NICE. Islands enda krig i historien kallas ”Torskkrigen”, och fördes mot Storbritannien 1948 till 1976.

– Nu är de här killarna Islands armé, säger förbundskapten Heimir Hallgrimsson inför EM-åttondelsfinalen mot England.

Eller som matchen skulle kunna kallas: Cod War IV.

Codfish war – ”Torskkrigen” – pågick mellan 1948 och 1976 i Nordatlanten och gällde fiskerättigheter. Om det verkligen rörde sig om krig diskuteras fortfarande men det handlade om väpnade mellanstatliga konflikter.

Britterna fiskade torsk i isländska vatten, och Island svarade militärt med patrullbåtar som angrep brittiska trålare innan konflikten kunde lösas på diplomatisk väg.

Det hettade särskilt till i slutet av 1950-talet och två gånger under 1970-talet: Det första torskkriget, (1958-61), det andra (1972-73) och det tredje (1975-76).

”Torskkrigen” kom också upp under det nyligen avslutade presidentvalet på Island, där vinnande kandidaten Gudni Johannesson anklagades av motståndaren David Oddsson för att ha en alltför opatriotisk syn på det gamla kriget.

”Vi är för få för att ha en armé”

EM-åttondelsfinalen mellan Island och England är en match inget av lagen vill förlora ("Det fjärde torskkriget"), och på presskonferensen frågade Sportbladet hur spelare och ledare ser på den delen av Islands historia.

– Det är enda gången Island har gått till krig. Vi är för få för att ha en armé, vi skulle enkelt bli besegrade om vi drog ut i strid sett till antalet stridsdugliga, säger förbundskapten Heimir Hallgrimsson.

Och tillägger:

– De här killarna är Islands armé nu. Det är därför alla stöttar de här spelarna.

”Då kommer allas liv att förändras”

Lagkaptenen Aron Gunnarsson – som föddes 1989, 13 år efter konflikten avslutades – ville hellre prata om fotboll.

– Jag har inget att säga om det. Jag är fullt förberedd för matchen. Jag ska gå ut och njuta av den, säger Aron Gunnarsson.

Gylfi Sigurdsson, som spelar i Premier League och Swansea, beskriver matchen som en dröm som går i uppfyllelse:

– Jag har drömt om att få möta England sedan jag var liten. Och att dessutom få göra det i en åttondelsfinal i EM, det är något vi alla är väldigt laddade för, säger Gylfi Sigurdsson.

England förväntas dominera matchbilden, Island lär få fokusera på försvarsspel och omställningar.

Oavsett hur matchen slutar räknar Island med att stå som vinnare efteråt.

– Det är en win-win för oss. Det här laget har redan vunnit alla isländares hjärtan. Å andra sidan, om vi slår England, kommer allas liv att förändras: Deras liv, våra liv. Isländsk fotboll kommer att förändras för alltid, säger Heimir Hallgrimsson.

Visst låter väl det som en bra utgång av ett "krig"?

ARTIKELN HANDLAR OM