Walker hotades av fansen med död råtta

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Du ska dö din jävla horunge”

1 av 2 | Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
I senaste numret av Offside berättar Djurgårdsstjärnan Kevin Walker om hoten han tvingades utstå efter straffmålet mot IFK Göteborg i oktober i fjol.

Han hittade en död råtta i brevlådan.

Bifogat fanns ett kort ­meddelande:

”Du ska dö din jävla ­horunge”.

I nya numret av Offside talar Kevin Walker ut om hoten från de egna fansen.

Nya numret av Offside finns i butik nästa tisdag.
Nya numret av Offside finns i butik nästa tisdag.

Den 19 oktober 2015 tog avhängda Djurgården emot topplaget IFK Göteborg på Tele2 Arena. Matchen föregicks av en het debatt i Djurgårdens supporterled. En eventuell seger mot ”Blåvitt” hade nämligen hjälpt värsta rivalen AIK närmare SM-guldet. Därmed fanns det en stor grupp hemma­supportrar som inte ville se sitt lag vinna matchen.

IFK Göteborg ledde också med 2–1 när slutsignalen närmade sig. Då fick Djurgården straff. Somliga supportrar skanderade att skytten Walker, med bakgrund

i just AIK, skulle missa medvetet. Det gjorde han inte – och gav därmed AIK en fördel i kampen om den allsvenska titeln. Kalabaliken var ofrånkomlig, och det utbröt omedelbart ett internslagsmål mellan djurgårdare på läktaren.

Kände något mjukt

I fotbollsmagasinet Offsides nya nummer berättar Walker om följderna av straffmålet.

”Fem dagar senare besegrade Djurgården Falkenberg med 2–0 på bortaplan. När Kevin kom hem till sitt hus på kvällen kollade han som vanligt efter post i sin brevlåda. När han stack ner handen kände han något mjukt.”

Upptäckten var... makaber.

”I brevlådan låg en död råtta, tillsammans med ett hotbrev. ’Du ska dö din jävla horunge’.

Brevet var undertecknat av huliganfirman DFG, Djurgårdens fina grabbar.”

Walker har hållit en låg profil angående hoten, men öppnar upp sig under intervjun.

– Det handlar förstås om ”Gnaget” och mitt förflutna. Det är klart att det är otrevligt att känna en död råtta när man sticker ner händerna i brev­lådan. Och då har jag ändå varit med i ”Fångarna på fortet” där man får testa sådana grejer.

”Riktat mot mig”

Under den hotfulla perioden var han extremt orolig för sin ­familj, och extra vaksam.

– Mest blir man arg förstås. Nu var det riktat mot mig och inte mot familjen, men någon eller några har ändå kommit ut och lämnat den. ”Vi vet var ni bor”, typ. Så det är klart att man blir orolig. Man kollar en extra gång genom fönstret för att se om det finns någon där utanför, för jag vet ju inte vad de här personerna har för syften. När man har familj är man extra vaksam.

26-åringen och klubben larmade polisen, men Walker tror inte ”att det kommer hända ett skit” med polisanmälan. Lagkaptenen menar dock att stöttningen från Djurgården som förening varit exemplarisk.

– Klubben var fantastisk. De erbjöd genast stöd. I tre dagar var Djurgårdens säkerhetsansvarige utanför mitt hus och bevakade.

Fotnot: Nya numret av Offside når prenumeranterna från och med i dag, onsdag. Från och med tisdag den 2 ­augusti finns numret att köpa i butik.

Publicerad: