”Måste lyfta luren och ringa Hamrén”

avAndreas Käck

FOTBOLL

Norges landslag i kris – svenskar pekas ut som frälsare

Foto: TT
Erik Hamrén och ”Mini” Jakobsen.

Fansen kräver Per-Mathias Högmos avgång.

Nu pekas två svenska tränare ut som lösningen på krisen i norsk landslagsfotboll.

– Det vore tjänstefel om förbundet inte ringer Erik Hamrén och Lars Lagerbäck, säger Jahn Ivar ”Mini” Jakobsen till VG.

Norges kräftgång under Per-Mathias Högmo fortsätter och på onsdagen gick landslagets officiella supporterförening Oljeberget ut med en tydlig misstroendeförklaring till förbundskaptenen.

”Vi har dessvärre tappat allt förtroende för huvudtränaren Per-Mathias Högmo. Det har nu gått så långt så att 90 procent av våra medlemmar menar att Högmo måste bort”, skrev man i ett öppet brev till det norska fotbollförbundets president, Terje Svendsen.

Svendsen slog sedan fast att Högmo kommer leda laget i nästa VM-kvalmatch, mot Tjeckien den 11 november, men att man därefter ska göra en ”grundlig utvärdering”.

Pekar ut svenskarna

Så, vem kan i så fall tänkas ta över?

Ståle Solbakken är fansens solklara val men det är föga troligt att 48-åringen ska lämna FC Köpenhamn – där han just nu gör stor succé – för en landslagsroll.

Nu pekas i stället två svenska tränare ut som potentiella norska frälsare: Lars Lagerbäck – och Erik Hamrén.

”Måste ringa”

50-årige profilen Jahn Ivar ”Mini” Jakobsen – med 65 landskamper på meritlistan – är säker på att det vore en uppgradering.

– Även om vi alla är förälskade i Ståle Solbakken så vore det tjänstefel av NFF (förbundet, reds.anm) om de inte lyfter luren och ringer Hamrén och Lagerbäck. Båda två finns på marknaden och båda två har stor erfarenhet. Med någon av dem vore det möjligt att slå Tjeckien. Men att döma av det vi sett hittills under Högmo finns det inget som talar för att vi skulle besegra Tjeckien, säger Jakobsen till tidningen VG.