Sigge Parling är död – blev 86 år

FOTBOLL

Hedrades med tyst minut

Djurgårdens första "Järnkamin" är död.

Sigge Parling, som spelat VM-final i både fotboll och bandy, blev 86 år och hedrades med en tyst minut inför matchen mellan Djurgården och Malmö i dag.

– Vi kommer gå in och spela för Sigge och visa järnkaminsanda, säger sportchefen Bo Andersson.

Han var med i det svenska fotbollslandslag som vann VM–silver 1958. Han spelade VM-final för det svenska bandylandslaget. Han älskade travhästar, poesi och skönlitteratur.

Sigvard Parling var känd för mer än så.

– Jag började som smedsdräng när jag var 14 och byggde upp min fysik med hårt arbete, sa han i en intervju med Arbetarbladet inför sin 80-årsdag 2010.

Bakgrunden och den hårda spelstilen gav honom smeknamnet Järnkaminen. Efter att ha vunnit två SM-guld med Djurgården plockades namnet upp av publiken, vilket är bakgrunden till att klubbens officiella supporterförening i dag heter Järnkaminerna.

Ska spela i sorgband

Under söndag förmiddag fick Djurgårdens sportchef Bo Andersson höra att Sigge Parling har dött. För klubben är det en självklarhet att hylla sin tidigare storspelare under mötet med Malmö, som började 17.30 i dag.

Spelarna klev ut på planen med svarta sorgeband och inför avspark hölls en tyst minut.

– Det som hänt är otroligt tråkigt. Sigge var en fantastiskt fin person som jag hade förmånen att träffa ett antal gånger. Jag har stor respekt för honom och det han har gjort för Djurgården. Vi kommer gå in och spela för Sigge och visa järnkaminsanda. säger Andersson.

"En verklig kämpe"

Sigge Parling sörjs också av Reino Börjesson, 87, som spelade strax bredvid honom i finalen mot Brasilien 1958. Den tidigare storspelaren beskriver en tystlåten men aldrig slö lagkamrat.

– Sigge var en härlig person. En verklig kämpe. Han var känd för att vara fysiskt stark, men det var en duktig fotbollsspelare också. Han spelade med insidan av huvudet. Det är tråkigt att höra vad som hänt: förr eller senare hamnar vi där att vi inte kan vara med längre, säger Reino Börjesson.

Hur var han utanför planen under VM 1958?

– Han var ingen som stod längst fram. Han hade talets gåva, men jag minns inte något speciellt tillfälle när man sa ”aha, det där var Sigge Parling”. Det sa man bara under matcherna, då han spelade med full fart och glöd och gnista.

Djurgården vann matchen mot Malmö med 3–1.