Så blir Jönköpings nya arena

FOTBOLL

Jönköping närmar sig bygget av en ny fotbollsarena.

Förslaget innehåller 8 000 platser och konstgräs.

– Det är onödigt att bygga en för stor arena, säger Martin Petersson Dahl, anläggningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, till jnytt.se.

Det finns ännu inga ritningar på bygget Men tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen har lagt fram ett förslag till den tekniska förvaltningen, om hur den nya fotbollsarenan kan se ut. 

– Det är onödigt att bygga en för stor arena eftersom vi vill ha en ganska hög beläggning. Därför känner vi att 8 000 är ganska lämpligt, säger Martin Petersson Dahl, anläggningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, till jnytt.se.

Förbättrad upplevelse

Arenan kommer att vara sluten för en förbättrad upplevelse. De 8 000 platserna kommer fördelas på 5 000 sittplatser, 1 500 ståplatser och lika många platser till bortasupportrarna. Dessutom kommer samtliga platser ligga under tak.

– Det ska bli en arena med fasader och tak i alla väderstreck, vilket är viktigt för upplevelsen, säger Petersson Dahl.

Det är mycket arbete som ligger bakom förslaget. Enligt Petersson Dahl har kommunen gjort en omfattande omvärldsbevakning.

– Vi har åkt runt i landet och tittat på hur olika arenor ser ut. Vi har tittat på publiksnitt i kommuner som är jämnstora med Jönköping och har sett att deras lag har publiksnitt på mellan 7 000 och 10 000 åskådare, säger Petersson Dahl. 

"Vi tänker på bredden"

Kommunen har även kommit fram till att det ska vara konstgräs.

– Det handlar helt och hållet om att vi vill ha så mycket nyttjandegrad som möjligt. Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av arenan. Vi tänker på bredden, det är det viktiga för oss, säger Petersson Dahl.

Den nya arenan kommer bli en "Uefa kategori 3-arena". Det betyder att det kommer kunna spelas exempelvis matcher i dam-EM, landskamper upp till U21 och Europa League.