”Det är skithärligt att ha henne här”

FOTBOLL

Här tröstas spelarna när kamerorna slocknat

1 av 7 | Foto: Oscar Hiljemark med flickvännen Elin Wass.

PARIS. En bedrövad Mikael Lustig tvingades se Sverige rädda 1-1 mot Irland från sidan efter att en skada kan ha släckt ytterbackens egen EM-dröm.

Men när tv-kamerorna slocknat kunde 29-åringen inte låta bli att le igen när familjen kom med välbehövligt stöd.

– Det gör ont och det är jobbigt så det är alltid skönt att ha familjen nära.

Så var EM-spelarna som barn – exklusiva barndomsbilder

När publiken gått hem och tv-kamerorna sedan länge slocknat kom de svenska spelarna tillbaka ut på Stade de Frances gräs. Märkta av besvikelse efter 1-1 mot Irland i EM-premiären tog de sig sedan ner mot ena kurvan för att få lite välbehövlig tröst, perspektiv och energi från familjerna på plats.

”Skithärligt att hon är här”

– Det är otroligt viktigt att de är här. De ger den där extra energin och att få pussa på Sanna och på magen var fantastiskt, säger John Guidetti som ska bli pappa i september.

Ger det perspektiv till fotbollsmatchen också?

– Fotbollsmatchen är också viktig men det är ännu mysigare när man fått göra sin EM-debut och då få gå ut och dela det med henne. Min familj var också här. Det är sånt man vill dela med de man älskar och det gjorde man och att få dela det med så många svenska fans på läktaren också är magiskt.

Även Albin Ekdal talar om familjens betydelse när svenskarna nu ska ladda om för att jaga en seger mot antingen Italien eller Belgien.

– Det är skithärligt att ha tjejen här. Kul att se dem på läktaren med de svenska tröjorna och allas namn på ryggen också. Det ger lite extra energi. Det är mycket känslor inblandat men förhoppningsvis ska det ge oss extra energi.

Lustig log igen

Den svensk som förmodligen hade den allra tyngsta EM-premiären var Mikael Lustig. Ytterbacken skadade sig i slutskedet av den första halvleken och tvingades från bänken se Sverige först släppa in 0-1 för att sedan rädda 1-1 genom ett självmål. Oavsett hur det går för ”blågult” i de kommande matcherna är det osäkert om Lustig kan spela mer i EM.

– Man drömmer och hoppas och vill så oerhört mycket och sen så går det snabbt liksom. Förhoppningsvis för min del så blir det en lång turnering så hoppas jag att jag får spela lite mer.

Men när 29-åringens dotter mötte sin pappa med öppna armar kunde inte ens Lustig hålla leendet tillbaka.

– De betyder så klart oerhört mycket. Det gör ont och det är jobbigt när... Ja, vi får se i morgon hur illa det är men det var inte det här man hade drömt om. Så det är alltid skönt att ha familjen nära.

ZOOM: Var du på plats? Hitta dig själv eller vännerna i publikhavet

ARTIKELN HANDLAR OM