Ryska fans ställs inför rätta – 20 utvisas

FOTBOLL

Efter kravallerna – skickas hem

1 av 2

Tre ryska supportrar ställs i dag inför rätta i Marseille och ytterligare 20 utvisas från Frankrike.

Nu höjs kritiska röster från ryska olympiska kommittén.

– De måste fråntas sin rätt att besöka idrottsevenemang, säger Alexander Zjukov, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Huliganbråk, kravaller och våld. Europamästerskapet har omgärdats av svarta rubriker och kastat en skugga över fotbollsfesten i Frankrike.

I samband med Englands match mot Ryssland drabbade supportrar samman både på och utanför arenan Stade Velodrame i Marseille.

Efterspelet har resulterat i mängder av gripanden och ett flertal fängelsestraff.

Totalt har fransk polis gripit 323 personer under mästerskapet, och 39 av dessa ägde rum i Lille så sent som natten till torsdagen.

Slog till mot supporterbuss

Nu uppger franska åklagare att tre ryssar kommer ställas inför rätta i domstol efter kravallerna i Marseille i lördags. Dessutom kommer ytterligare 20 att utvisas från Frankrike tillbaka till Ryssland på måndag.

Samtliga av dessa greps i tisdags av fransk polis som slog till mot en supporterbuss som var på väg till Lille där Ryssland i går mötte Slovakien.

Enligt nyhetsbyrån AFP är en av personerna som utvisas Alexander Sjprygin, en supporterledare med bakgrund i den ryska extremhögern.

Den ryska olympiska kommitténs ledare Alexander Zjukov kommenterar nu huliganernas framfart och kräver att de inte ska tillåtas åka på flera mästerskap.

– Jag anser att de måste fråntas sin rätt att besöka idrottsevenemang, säger Zjukov, enligt nyhetsbyrån Interfax och riktar samtidigt kritik mot franska myndigheter som inte lyckats ta tag i problemet och förhindra fler incidenter från att inträffa.

ARTIKELN HANDLAR OM