Payet avgjorde - och rördes till tårar

Uppdaterad 2016-06-11 | Publicerad 2016-06-10

Experten förklarar hjältens tårar

Guldfavoriten Frankrike var illa ute i premiären.

Då slog Dimitri Payet till med ett jättemål och avgjorde dramat – i den 89:e minuten.

Matchhjälten byttes ut till stående ovationer och grät av glädje.

– Många hade inte trott på det här i början av säsongen, säger 29-åringen.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Frankrike är favorit till att upprepa guldsuccén från hemma-VM 1998.

I EM-premiären hade värdnationen länge svårt att få hål på Rumänien och flera spelare underpresterade.

Men efter ett fint inlägg av lagets bästa spelare Dimitri Payet kunde Oliver Giroud nicka in det första målet i turneringen, 58 minuter in i matchen, till en lyrisk publik på nationalarenan.

Evra orsakade straff

Måljublet kom snabbt av sig. Strax därefter satte Patrice Evra lite klumpigt ut benet framför Nicolae Stanciu och Bogdan Stancu, som tidigare under matchen bränt två superlägen, satte iskallt 1-1 på straff.

Frankrike såg länge ut att få nöja sig med 1-1.

Men i den 89:e minuten slog Dimitri Payet till – igen.

West Ham-spelaren drog till med ett riktigt drömmål med vänsterfoten och fick hela nationalarenan att explodera i ett enda stort jubel.

– Jag är otroligt stolt. Vi hade många chanser men gjorde inte mål. Mitt mål gav oss till slut tre poäng och det var viktigt, säger han enligt Le Parisien.

När 29-åringen byttes ut strax därefter rördes han till tårar av publikens hyllningar.

– Att jag har tagit mig hit är resultatet av hårt jobb och många uppoffringar så jag är väldigt nöjd. Många hade nog inte trott på det här i början av säsongen, säger matchhjälten.

Experten förklarar tårarna

Förre storspelaren Thierry Henry, som är expert för BBC, förklarade efteråt varför det brast för Payet när han byttes ut.

– Dimitri trodde att han skulle få spela VM 2014. Han spelade alla kvalmatcherna på vägen till VM, men de tog drömmen ifrån honom, säger Henry och fortsätter:

– I kväll såg vi en man som var väldigt rörd. Det var som att han ville säga: ”de tog drömmen ifrån mig - jag ska visa dem”. Han ville ha alla bollar. Det var han som drev laget framåt.

KLIPP: Se Payets supermål här! (Extern länk)

Förbundskaptenen Didier Deschamps var väldigt nöjd med att laget fick med sig alla tre poäng från premiären.

– Det finns inga lätta öppningsmatcher... Men vi fick utdelning till slut och det var viktigt att vinna den första matchen. Vi spelade med fyra anfallare i slutet och visste att de skulle bli trötta i slutet, sa han i en intervju, som sändes i TV4, efter matchen.