"Du kan inte hålla på så..."

avPetra Thorén

Hamréns ord till Guidetti

Foto: Bildbyrån
Hamréns tillrättavisning efter Guidettis besvikelse

PORNICHET. Efter den mållösa matchen mot Slovenien hade Erik Hamrén ett samtal med John Guidetti.

Anfallaren, som konkurrerar med Marcus Berg om platsen bredvid Zlatan Ibrahimovic, visade öppet sin enorma besvikelse över att inte ha gjort mål.

– Då hade jag bland annat ett snack med honom om det och sa att "du kan inte hålla på så". För börjar man fundera så blir det också en jobbig sak, säger Erik Hamrén.

I genrepet mot Wales gjorde John Guidetti mål i A-landslaget efter lång väntan och många sorger.

Målet kom efter en vecka där konkurrensen mellan förra sommarens U21-stjärna och höstens givne playoff-anfallare Marcus Berg diskuterats. Detta efter att John Guidetti varit extremt besviken i den mixade zonen efter den mållösa matchen mot Slovenien, förra måndagen och för att förbundskapten Erik Hamrén sagt att han just då (dagen efter Slovenien-matchen) såg Marcus Berg som förstavalet bredvid Zlatan Ibrahimovic.

När Sportbladet möter Erik Hamrén under onsdagens öppna hus på spelarhotellet pratar vi om att få folk att trivas också innebär att hantera de besvikelser som kan komma i gruppen.

"Guidetti brinner för att göra mål"

Känslan och uppfattningen utifrån sett var att John Guidetti var lite låg och nere under lägret i Båstad, efter målmissarna mot Slovenien och diskussionerna om vem som ska starta. Det är dock ingen uppfattning som förbundskaptenen delar.

– Nej, det kan jag inte säga. Spelarna är, som människor i allmänt, lite upp och ner i energi, men jag tycker inte att jag har sett någonting på träningarna, säger Erik Hamrén och fortsätter:

– Jag har inga krav på att det måste vara full energi utanför plan för du måste få vara som du är. Men om vi gör något tillsammans, om det är teori eller träning, då vill jag se det och jag kan inte säga att någon av spelarna som visade någon mindre energi på träningarna.

Så du kände inte att han var påverkad av snacket om att Marcus Berg var valet bredvid Zlatan, före John själv?

– Nej, och jag måste säga att ibland blir saker väldigt uppförstorade och så kändes det den här gången.

Han var väldigt besviken efter matchen mot Slovenien när han inte gjorde mål?

– Ja, så är det. Och det är en av hans styrkor att han verkligen brinner för att göra mål. Och när han då inte gör det så är det klart att det påverkar honom. Det såg vi efter matchen mot Slovenien. Då började han ta upp det med er i media. Då hade jag bland annat ett snack med honom om det och sa att "du kan inte hålla på så". För börjar man fundera så blir det också en jobbig sak, säger Erik Hamrén.

Hamrén: "Allt kan ändras i fotboll"

När Sverige mötte Wales i söndags, 3-0, gjorde John Guidetti ett av målen. Han var ändå sammanbiten när han mötte pressen efteråt, men på planen visade han sin lättnad och glädje över målet.

– Det extra viktigt och en glädje för mig att han gjorde det där målet, påpekar Erik Hamrén.

Förbundskaptenen vill också poängtera att när han pekade ut Marcus Berg som etta var det med ett "just nu".

–  Det handlar också hur man fokuserar på det. Om jag inte kommer ihåg fel så sa jag att just nu är han (Berg) före. Men jag sa också att Albin Ekdal inte var aktuell för startelvan.  Allt kan ändras i fotboll. Ibland blir det lite förstorat.