Klart: AFC United flyttar till Eskilstuna

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Inte haft allsvensk herrfotboll på 50 år – nu kan Eskilstuna ta sig till finrummet

Nu är det klart – AFC United flyttar till Eskilstuna.
Topplaget i superettan slås samman med Eskilstuna City.
– Vi ska spela i Europa om några år, säger Citys ordförande Per Liljeroos.

Stockholmsbaserade AFC United är trötta på den svårmanövrerade fotbollsmyllan kring huvudstaden. Nu väljer föreningen att flytta hela verksamheten till Eskilstuna från och med 2017. Under torsdagen presenterades samarbetet då AFC Uniteds ordförande Alex Rysholm och Eskilstuna Citys ordförande Per Liljeroos höll presskonferens.

"Nu flyttar vi hem"

AFC United har redan tryckt upp affischer med följande budskap:

"Nu flyttar vi hem. Se oss på Tunavallen 2017."

Därmed slår 109-åringen Eskilstuna City, som tog initiativet till samarbetet, sig samman med relativt nybildade AFC United. Det nya klubbnamnet på A-laget blir kort och gott: AFC Eskilstuna City och matchtröjan orange. Staden har inte haft ett allsvenskt herrlag på 50 år, men hoppas att – via AFC United som just nu ligger tvåa i superettan – nå högstadivisionen.

– Vi ska inte vara nöjda med att spela i superettan. Vi vill nå allsvenskan. Och inom några år ska vi spela i Europa, säger ordförande Per Liljeroos.

”Måste förankra med medlemmarna”

Allt hänger dock på att medlemmarna godkänner sammanslagningen.

– Men för att det här ska kunna gå igenom ska medlemmarna i Eskilstuna City ha ett extra årsmöte under augusti månad. Vi måste förankra det här bland våra medlemmar.

Gerhard Sager, ordförande för Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté, menar att situationen är unik.

– Det är ovanligt att en klubb flyttar sin verksamhet till en annan stad. Men varje klubb har rätt att bestämma var klubbens säte ska vara, och vad klubben ska heta. Görs allt på rätt sätt finns det inga hinder.

Det finns flera spelare i svensk elitfotboll med anknytning till Eskilstuna. En är Elfsborgs målskytt Viktor Prodell. I en intervju med lokaltidningen Eskilstuna-Kuriren ställer han sig mycket positiv till beslutet.

Prodell är sugen

– Jag tror den här sammanslagningen, om den blir av, är bra för alla. Fotbollsintresset är stort och jag tror de skulle kunna locka mycket publik till Tunavallen, säger han.

Anfallaren skulle själv gärna representera ett allsvenska lag från hemstaden, och den nya föreningen siktar på att värva elitspelare som kommer från Eskilstuna.

– Jag skulle absolut kunna tänka mig att flytta hem till Eskilstuna om jag får en förfrågan så småningom. Det skulle kännas lite häftigt och spela för ett allsvenskt lag på Tunavallen.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.