Conte: ”Inte fått stöd från någon”

FOTBOLL

Förbundskaptenens kritik efter EM-uttåget

BORDEAUX. Han stred före EM, han stred under EM.

När Antonio Conte tackade för sig hade han en strid kvar.

– Ärligt talat har jag aldrig känt något stöd, från någon, säger han.

Foto: TTA
Antonio Conte.

Det var en stolt, sliten och stridslysten före detta förbundskapten som mötte den internationella pressen i natt.

Antonio Conte kommer att flytta till London och Chelsea efter två år som landslagstränare.

Han lämnar sitt lag med stolthet.

– Jag tror att Tyskland hade en enorm respekt för Italien. Det faktum att världsmästarna ändrade system för att möta oss visar det. Det var en hård match, på alla sätt.

”Lämnat ett avtryck”

– Spelarna har verkligen lämnat ett avtryck i den här turneringen. De har visat vad man kan uppnå med vilja och hårt arbete. Det är hemskt att åka ut på det här sättet, det var straffar och vi ledde. Jag tycker att Tyskland är bäst i världen, på alla sätt. Att vi kunde ge dem en match är en prestation på ett sätt, men vi trodde att vi kunde lyckas, och besvikelsen var enorm i omklädningsrummet efteråt. Vi trodde verkligen på den här drömmen.

Innan Conte tackade för sig hade han ett par tydliga budskap han ville lämna efter sig.

Det ena handlade om stolthet och kärlek (”jag kommer för evigt att vara tacksam gentemot spelarna, ledarna, materialförvaltarna, allihop”).

Det andra handlade om en uppgörelse.

– Beslutet att lämna landslaget efter två år gjordes före EM. Jag förnekar inte att det funnits tillfällen då jag velat fortsätta. Men baserat på vissa fakta kunde jag inte ändra mig, säger han.

– Jag har alltid arbetat för landslagets bästa, inte för mig själv. Vissa har kanske missuppfattat det, eller velat sprida den bilden för att fylla sina tv-program. Ärligt talat har jag aldrig känt något stöd, från någon. Jag har förbundets ordförande som alltid stått bakom mig, men det räcker bara en bit.

”Fick kämpa förgäves”

Contes rallarsvingar riktades mot pressen, men också mot italiensk fotboll.

– Jag fick kämpa förgäves för att flytta italiensk cupfinalen för att få bättre förberedelser. Vårt enda hopp var att få arbeta som en krigsmaskin, och det har vi gjort. Vi visade det ikväll. Det här är ett tufft lag, ett lag som alla motståndare respekterar.

Nu väntar sju dagars semester för Antonio Conte, innan han börjar arbeta i Chelsea. Han tar med sig en bitter förlust dit, men också fina minnen av ett lag som på precis alla sätt blev en spegelbild av sin tränare.

– Landslaget skapar stora känslor, säger han. Jag hoppas att det här EM:et lämnar ett avtryck i form av kärlek till landslaget, till landslagströjan.

ARTIKELN HANDLAR OM