”Det här är något annat än pengar”

FOTBOLL

Sportbladets Johanna Frändén på plats: Laget lyfter Nice efter terrorn

Foto: AFP/AP

NICE. På den franska rivieran håller man på att hämta sig från sommarens terrorattentat – både mentalt och ekonomiskt.

Stadens fotbollslag har haft en tydlig plats i sorgearbetet och elva omgångar in i Ligue 1 toppar Nice tabellen av bara farten.

– Visst kan man tjäna mycket pengar och vinna många titlar som fotbollsspelare. Men att skriva in sig i historien för en klubb, det är något annat, säger nyförvärvet Dante till Sportbladet efter segern mot Nantes.

Sportbladets Johanna Frändén.

Det är förmiddag och på strandpromenaden i Nice förbereder restaurangägare sina uteserveringar för söndagslunchen. Stranden fylls på av äldre par och barnfamiljer som firar helg med ett av säsongens sista dopp. Det är 23 grader i luften och solen formligen vräker sig ut över den franska rivieran.

Ungefär samma förhållanden som när Mohamed Lahouaiej Bouhlel beväpnade sig med automatvapen, satte sig förarsätet på en lastbil och dödade 84 personer här på Promenade des Anglais den 14 juli i år.

Det är ett av Europas blodigaste attentat någonsin och strandpromenaden pryds av minnesmärken över människorna som fick sätta livet till i terrorattacken i somras. Blommor, gosedjur och meddelanden på franska och ryska för offren som mejades ner på den franska nationaldagen.

Nice sliter fortfarande med sviterna efter attentatet.

– När lastbilen passerade här kastade sig människor in hos oss i panik. På gatan utanför låg det döda i drivor. Efter attentatet har vi haft mycket färre gäster, säger Nicolas, en medelålders servitör som jobbar på en restaurang på stranden.

-

Laget saknar passion

Nice är en stad som är lätt att tycka om, men svår att älska. Det enda riktigt intressanta här är doften av dekadenta minnen som fortfarande sitter i väggarna på klassiska jetset-etablissemang längs promenadgatan vid vattnet. Staden är varm, vacker, välansad – och så gott som tom på urban dynamik.

Samma beskrivning skulle, lite elakt, kunna appliceras på dess fotbollslag. Arenan Allianz Riviera är trevlig och familjevänlig, men OGC Nice omges inte av den där vrålande passionen man kopplar samman med samhällen där fotboll är på liv och död. På planen har det inte varit mycket att hurra för sedan storhetstiden på 1950-talet.

Men i höst har något hänt. ”Le Gym” inledde säsongen med en känslosam minnesceremoni för attentatets offer, där samtliga då 85 omkomnas namn lästes upp (sedan dess har ytterligare en person avlidit sviterna från attentatet) i högtalarsystemet före match. Man spelade matchen mot Rennes med en specialtröja utan sponsorer där namnen bildade ett hjärta.

Nice slog Rennes och har därefter vunnit ytterligare sju möten i ligan, spelat två oavgjorda matcher och ännu inte förlorat någon. Det ger en komfortabel förstaplats i Ligue 1. Jag ber klubbens president Jean-Pierre Rivière att förklara hur det gått till.

– Vi har ett lag med kvalité och en ny tränare (Lucien Favre) som är allt vi önskat oss. Han har fått fart på laget både individuellt och kollektivt och han tvekar inte att ge unga spelare speltid.

-

Donerade pengar till offrens anhöriga

Nice auktionerade nyligen ut matchtröjorna med terroroffrens namn från första omgången och drog in över en miljon kronor till en fond för offrens anhöriga.

– Många har fysiska men från attentatet, men många har det också ekonomiskt svårt, eftersom hela familjer har förlorat försörjare. Vi gjorde det här med mycket hjärta och kärlek. En fotbollsklubb har också en social roll i staden och regionen där den ligger. Det som hände i somras var fruktansvärt för alla och som fotbollsklubb är det omöjligt att inte påverkas, säger Rivière.

Finns det någon koppling mellan attentaten och era resultat i höst?

– Inte mer än att alla spelare blev väldigt påverkade. Nice-borna har satts på hårda prov, det vi kan bidra med är ett litet leende under och efter matchen. Det skapar enighet och sammanhållning.

Foto: AFP

Tränaren lyft laget

Nye tränaren Lucien Favre kom till Nice med ett stort kontaktnät från sin tid i Bundesliga och plötsligt fanns landslagsmän och superstjärnor som brassen Dante och Mario Balotelli på klubbens träningsanläggning. Italienaren har haft flera avbrott för skador under hösten och ändå lyckats göra fem ligamål på sina fyra matcher fram till söndagens mot Nantes, som Nice vinner ganska enkelt med 4–1 efter ännu ett mål från Balotelli.

– Mario är på ett ställe där han trivs, med bra klimat, en bra tränare och ett bra lag. Han har varit skadad mycket, men han är väldigt nöjd där han befinner sig nu, säger italienarens agent Mino Raiola till Sportbladet.

Matchen mot Nantes bjuder på fotbollsunderhållning som inte många lag utanför det absoluta toppskiktet i Europa mäktar med. Efter elva omgångar har Le Gym fortfarande inte förlorat i ligan och håller PSG och lokalrivalen Monaco på sex poängs avstånd i tabellen. Det är den största ligaledning OGC Nice någonsin stoltserat med. Mario Balotelli lämnar arenan via spelarnas parkering, men stannar för att ta bilder med unge och lite äldre supportrar som ropar ”Super Mario” när han släntrar ut.

– Alla spelare måste gå ut via intervjuzonen utom Balotelli, säger en pressansvarig och ler snett.

Fler stjärnor kommer följa efter Balotelli

Nice är inte en klubb bortskämd med internationella superstjärnor, men håller höstens trend i sig lär Mario Balotelli inte vara den sista.

Brassen Dante har i alla fall målbilden klar för sig.

– Jag försöker göra något extra i varje klubb jag spelar för att hjälpa till att skriva historia. Visst, som fotbollsspelare kan man tjäna mycket pengar och vinna många titlar, men att skriva in sig i historien för en klubb, det är något annat. Det innebär att ens prestation blir kvar där hela livet. Det går bra för oss just nu, men det är fortfarande en bit kvar till vårt mål.

Att vinna Ligue 1?

– Att skriva historia, säger Dante med ett brett leende till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

OGC Nice

Ligue 1