”Tyvärr gjorde vi en felbedömning där”

avFredrik Jönsson, Frida Fagerlund, Michael Wagner

STOCKHOLM/GÖTEBORG. Djurgården vann mot IFK Göteborg med 3–1.
Felix Beijmos mål borde dock ha dömts bort för offside och nu vill domaren Mohammed Al-Hakim få in VAR i allsvenskan.
– Då hade målet blivit underkänt. Ja, jag vill ha det, säger domaren Mohammed Al-Hakim.

Djurgården fick en drömstart borta mot IFK Göteborg. Redan i den tredje minuten tog bortalaget ledningen genom Kerim Mrabti.

Halvvägs in i första halvlek utökade Djurgården.

Slarv av Starfelt

Carl Starfelt slarvade och Tinotenda Kadawere kunde sno åt sig bollen. Anfallaren tog sig förbi Pontus Dahlberg och sköt ett skott mot målburen, som skyddades av försvararen Andre Calisir. Calisir nickade bort bollen, men Felix Beijmo kunde sätta returen till 2–0.

Reprisbilder visade att när Kadawere skjuter sitt skott är Beijmo offside. Situationen diskuterades av experterna i C Mores studio:

Hasse Backe:

– Calisir försöker bara rädda, med alla möjliga medel. Han tappar balansen, får sätta huvudet till och kan inte styra bollen. Ta bort den regeln, säger han.

Alexander Axén:

– Det är som hands nästan. De säger att det blir en ny situation. Jag tror att de glömmer bort att målvakten är borta, jag tror inte den assisterande domaren tänker på den regeln, säger Axén.

”Det är oerhört tråkigt”

Huvuddomaren Mohammed Al-Hakim erkände efteråt att 2–0-målet inte skulle ha godkänts. Det skulle ha dömts bort.

– Det blev fel där. Min assisterande missbedömer linjen. Han trodde att han stod i linjen med han som gör målet. När vi ser tv-bilderna så ser vi att han står nedanför och det är offside, säger Al-Hakim.

– Det skulle kunna tolkas som en ny situation, men i det här fallet är det inte det eftersom det är ett skott från nära håll och räddning – bollen spelas inte – och då är det inte en ny situation.

Hur mår man som domare när man ser de här bilderna och det så uppenbart är ett felaktigt mål?

– Det är oerhört tråkigt. Man vill inte göra bedömningar som gör att det blir felaktiga mål. Vi jobbar stenhårt och vi försöker göra vårt bästa för att det ska bli rätt, men ibland blir det fel, tyvärr. Vi är människor också.

Foto: CMORE

Vill använda VAR i Sverige

Vad hade hänt om ni hade haft VAR i allsvenskan?

– Då hade målet blivit underkänt.

Vill du ha VAR så fort som möjligt?

– Ja, om det hjälper oss och inte förstör fotbollen. Ja, jag vill ha det, säger Mohammed Al-Hakim.

Felix Beijmo, som gjorde målet, håller med om att videogranskning kan vara en bra idé i allsvenskan.

– Det är väl lite så med vissa regler, en del är diffusa, typ handsregeln. Det är kanske något man får ta en titt på, säger Beijmo.

– Jag vet inte om man vill få in videogranskning, då hade man kunnat få bort det. Det är väl sånt som förbundet får kolla på.

Vill du ha VAR?

– Ja, det får jag nog säga. Vid vissa situationer blir det väldigt fel i besluten, det är i alla fall något man borde diskutera. Ibland så är det väldigt lyckat i Serie A och ibland mindre lyckat. Har man det så gäller det att man använder det ordentligt så att det inte blir något fel överhuvudtaget.

Djurgården vann matchen med 3–1.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM