Armenteros: ”Jag förtjänar chansen i landslaget”

Sveriges näst bäste målskytt om Blågult, att byta landslag till Kuba och de galna spontanresorna

Foto: LARS SMOOK / PROSHOTS BILDBYRÅN
Samuel Armenteros.

avMichael Wagner

FOTBOLL

Han är Sveriges näst bäste målskytt, storstjärna i Holland men en doldis för många fotbollsintresserade.

Nu kan Samuel Armenteros, 26, vara på väg rakt in i landslaget till VM-kvalet mot Frankrike.

– Jag tycker jag förtjänar en landslagsplats med den säsongen jag har gjort, säger han i en längre intervju med Sportbladet.

Säsongen tog slut i söndags eftermiddag för Armenteros och hans Heracles. Med delvis kluvna känslor kunde han se på när hans förra klubb (2013/14) Feyenoord säkrade Eredivisietiteln hemma på klassiska De Kuip i Rotterdam.

– De gjorde väl 1-0 efter 40 sekunder och var inte lätta att stoppa. Det var verkligen ett stort ögonblick för dem, men lite trist för oss. Givetvis drömde vi om ett Europa-playoff, säger Samuel Armenteros till Sportbladet.

En poäng hade tagit Heracles från Almelo i östra Holland förbi såväl Heerenveen som Groningen upp på en plats som lett vidare till play off om en plats i Europa League.

Trea i skytteligan

Armenteros får nöja sig med en tredjeplats i Eredivisies skytteliga efter 19 gjorda mål och sin bästa säsong någonsin.

– Jag är väldigt nöjd med min säsong. Jag har hela tiden varit öppen med att jag återvände till Heracles för att ge järnet, göra så många mål som möjligt och försöka komma vidare i karriären, säger han ärligt.

Armenteros, född och uppvuxen i Göteborg, lämnade via Husqvarna Sverige och blev ungdomsproffs i Heereenveen som 16-åring 2006. 2009 flyttade han till Heracles och har under de senaste fem åren gjort försök bland annat hos större klubbarna Anderlecht och Feyenoord men återvände till tryggheten hos Almeloklubben efter en ettårig utflykt till Karabach i Azerbajdzjan.

Hur förklarar du din succé den här säsongen?

– Jag har fått bra passningar från mina lagkamrater och så har jag fokuserat mer på att göra mål. Tidigare kunde jag vara nöjd med att fintat bort tre försvarare, slagit en tunnel och träffat stolpen. Nu är det mindre uppvisning från mig och då är det bättre om bollen går i mål med en tåfjutt och laget tar tre poäng.

– Jag har tränat mycket på sånt som resulterar mål: avslut, frisparkar, straffar.

Heracles förlängde snabbt

Heracles skrev kontrakt med svensken på 1+1 år förra sommaren och var för ett par veckor sedan snabba med att utnyttja optionsåret och förlänga avtalet.

– Jag känner mig mer redo nu för att ta nästa steg till en större liga eller större klubb. Jag vet att det finns ett visst intresse för mig från många olika håll, men det hänger ju en del på om Heracles vill sälja och hur mycket de begär för mig, säger han.

Förbundskaptenen Janne Andersson bekräftar till Sportbladet att såväl han själv som assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren har varit på plats i Holland och studerat Armenteros under våren.

Foto: Patric Söderström / TT / TT NYHETSBYRÅN
Armenteros har meriter från U21.

Efter Marcus Berg är han den näst mest effektive svenske målskytten i fotbollsvärlden med ett snitt på 0,66 mål/match, före Zlatan Ibrahimovics 0,61 mål/match.

Känner du att du borde vara aktuell för A-landslaget?

– Ja, det är klart. Det borde inte ens vara något frågetecken. Jag är ändå tvåa i målskyttet bland svenska anfallare – och hur många anfallare brukar de ta ut? Fyra…? säger Armenteros och låter faktiskt inte det minsta skrytsam. 

– Sedan är det en annan sak om Janne Andersson verkligen tar ut mig. Det är ju han som  kan jämföra oss med varandra, våra kvaliteter och erfarenheter – men jag tycker inte det är konstigt att jag själv tycker att jag förtjänar chansen efter en sådan här säsong.

17 U-landskamper

Samuel Armenteros har gjort 17 matcher för Sverige i U17-, U19- och U21-landslaget, men ännu ingen A-landskamp.

Han pratar svenska, engelska, nederländska och även spanska flytande eftersom pappa kommer från Kuba.

Har kubanska fotbollförbundet kontaktat dig?

– De har mig på radarn, men jag har varit väldigt tydlig med att det är Sverige jag vill spela för. Det är svenska landslaget jag siktar mot.

– Men jag har turen att ha mitt ursprung i två länder. Får jag inte chansen med Sverige så skulle jag nog känna en stor ära att få representera ett annat land som jag även har i blodet. Jag avvaktar och ser vad som händer.

29 maj tar Janne Andersson ut landslagstruppen till VM-kvalet hemma mot Frankrike och landskampen borta mot Norge.

Älskar att resa

Om inte har anfallaren, som älskar att resa och se nya miljöer, siktet inställt på semester med holländska flickvännen sedan nio år tillbaka och sonen Destin, 2,5 år.

– Då blir det nog Aruba och kanske en runda till USA, säger Armenteros.

Du reser mycket?

– En hel del. Jag har kompisar och lagkamrater som tycker att jag är galen, haha.

Vad är det mest galna du gjort?

– Jag snackade med en polare efter förmiddagsträningen. Han tyckte det var tråkigt att jag inte kunde hänga med honom ut på kvällen och käka för att han var i Barcelona. Då kollade jag flygtiderna, drog i väg på studs och var tillbaka till träningen nästa dag på eftermiddagen. Jag gör hellre sånt än ligger hemma i soffan och kollar serier.

– Vi brukar utnyttja de olika uppehållen till att sticka i väg.

Var har ni varit den här säsongen?

– Under landslagsuppehållet i höstas åkte vi till Dubai och vid senaste VM-kvalet drog vi till New York. När vi var lediga för holländska cupfinalen stack vi iväg till Santorini. 

Återstår att se om nästa resa blir med svenska landslaget.

Foto: TT
I fjol spelade Armenteros (t.v.) i Karabach.
ARTIKELN HANDLAR OM