Anklagas för brutalt mord: Lever i skräck

Fotbollsprofilen nu idol bland de intagna

Foto: PABLO PORCIUNCULA / AFP
Luciano Cabral i Chiles U20-landslag i en match mot Brasilien 2015.
FOTBOLL

Luciano Cabral kallades ”den nye Riquelme” när han slog igenom i argentinska Argentinos Juniors.

Nu sitter den blott 21-årige fotbollstalangen i fängelse – anklagad för att tillsammans med sin pappa och ytterligare tre män ha misshandlat en man till döds med en sten.

– Jag lever i skräck, säger Cabral.

Luciano Cabral tog redan som 19-åring plats i Argentinos Juniors och bländade stundtals publiken så mycket med sitt spel att han jämfördes med idolen Juan Roman Riquelme. 2014 fick Cabral också chansen att möta den mytomspunne argentinaren.

– Han blev som en gudfar till Luciano under hans tid i Argentinos och de har en väldigt nära vänskap. Nu planerar också Riquelme att komma och besöka Luciano, säger Cabrals försvarsadvokat Gustavo Nedic och avslöjar att fängelset i argentinska Mendoza höjt säkerheten inför fotbollslegendarens förväntade besök.

”Jag har inte dödat någon”

För det är i fängelset och inte på fotbollsplanen som Luciano Cabral sedan början av januari spenderar sina dagar. Anklagad för att under nyårsmorgonen ha misshandlat en man till döds med en sten.

Enligt uppgifter från utredningen som Marca tagit del av hittades 27-årige Joan Villegas Gualpas livlösa kropp på en gata i General Alvear i argentinska Mendoza (på den västra sidan av landet i höjd med huvudstaden Buenos Aires). Bredvid kroppen låg en stor sten som färgats röd av offrets blod.

Det är med den stenen Luciano Cabral, hans 42-årige far, en 17-årig bekant och två kusiner under nyårsnatten misstänks ha bragt offret om livet. Det är samtidigt anklagelser den 21-årige fotbollstalangen helt förnekar.

– Jag har ingenting med det här att göra. Jag har inte dödat någon. Jag kom dit efter slagsmålet men anklagas för att ha varit där. Det stämmer inte. Jag har aldrig rymt. Jag kom in till polisen frivilligt. Jag satt instängd på polisstationen i 15 dagar innan de häktade mig. Atlético Paranaense (dit 21-åringen varit utlånad från Argentinos Juniors) har redan brutit mitt kontrakt och jag är säker på att det här kommer förstöra min karriär. Jag lever i skräck nu, säger Cabral till Sportia enligt TYC Sports.

”Kommer åka och hämta honom”

Enligt fotbollstalangen var han hemma under nyårsnatten för att ta hand om sin sjuka faster. Först efter midnatt besökte han sina svärföräldrar och en vän innan han vid 03:00 återvände hem med sin fru och dotter för att sova. Vid åttatiden på morgonen, efter att ha fått höra om slagsmålet på gatan, gick han sedan ut för att försöka hitta sin pappa som sedan beordrade honom att gå hem igen för att inte hamna i problem.

– Det här har krossat min karriär. Jag borde vara bakom en boll och inte bakom några murar.

En version som inte övertygat åklagaren Ignacio Olmedo som för några dagar sedan förlängde häktningen av Luciano Cabral och samtidigt åtalade spelaren för delaktighet i mordet.

Skulle Cabral frikännas står hans klubb Argentinos Juniors ändå redo att välkomna honom tillbaka till fotbollsplanen. Det slår tränaren Gabriel Heinze, med ett förflutet som spelare i såväl Real Madrid som Manchester United, fast.

– Jag kommer att åka till hans hus och hämta hem honom till den plats där han hör hemma: Fotbollsplanen. Om det krävs får han bo med mig, säger Heinze enligt TYC Sports.

Tills Heinze eventuellt kan komma lever nu Luciano Cabral, sedan snart två månader tillbaka, tillsammans med sin pappa i San Rafael-fängelset utanför Mendoza. Där har 21-åringen redan blivit en idol för de andra fångarna som omgående kände igen Cabral från fotbollsplanen.

Det är där, i fängelset, den lovande fotbollskarriären som egentligen bara hade börjat nu redan kan ha fått sitt slut.

ARTIKELN HANDLAR OM