Italienska städerna slåss om svenska fansen

Motståndare nu – men sen hoppas italienarna på Sverige

FOTBOLL

Spelarna hyllar den svenska publiken efter 1–0-segern på ett fullsatt Friends Arena.

Men de är inte de enda som är imponerade.

Sportbladet kan berätta om en italiensk beundran för ”den gula väggen” som kan påverka U21-EM 2019.

Publikrekord mot Luxemburg och fullsatt när Sverige skrällde mot Italien. Det svenska fotbollslandslaget öser nu lovord över fansen som slutit upp bakom laget i slutet av VM-kvalet.

– Det kokade verkligen. Det här var en av de bästa upplevelserna jag haft på Friends, sa Ludwig Augustinsson efter fredagens 1-0-seger.

”Vi behöver svenska folket”

På lördagen talar Ola Toivonen också om betydelsen av att ha fansen i ryggen.

– Vi behöver svenska folket för att vi ska klara det här och det har svenska folket förstått. De har slutit upp bakom oss och vi försöker ge mycket tillbaka.

Men det är inte bara de svenska spelarna som är imponerade. Faktum är att den ”gula väggen” charmat även den annars så självgoda och stolta italienska fotbollen.

Enligt uppgifter till Sportbladet pågår just nu en dragkamp mellan de arrangerade städerna av U21-EM 2019, som ska spelas i Italien och San Marino, om att få just Sverige till sin stad. Detta trots att det svenska laget ännu inte ens är kvalificerade.

Kan placeras i Cesena

Städerna räknar med en lika stor svensk invasion som vid mästerskapen i Tjeckien 2015 och Polen 2017 – då Sverige kom med den överlägset största supporterskaran – om Roland Nilssons landslag når mästerskapen. Något som skulle ge bra reklam och viktiga inkomster för spelplatserna.

Enligt uppgifterna som Sportbladet tagit del av ska finalen spelas i Udine och det italienska laget ha sina gruppspelsmatcher i Bologna och Reggio Emilia. Nu slåss därför framförallt Cesena, som ligger nära havet och bland svenskar populära turistorten Rimini, för ett upplägg där det svenska lagets matcher vid ett avancemang placeras i deras stad.

2019 blir första gången Italien, som är den mest vinstrika nationen i U21-EM:s historia med fem titlar, arrangerar ungdomsmästerskapet. Värdstäderna är Bologna, Reggio Emilia, Cesena, Trieste, Udine och Serravalle (San Marino).

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player

Sverige-Italien: Fakta 00:45