Fotbollsgalan

Anna Brolin: ”Kommer vara en ingrediens på Fotbollsgalan”

Programledaren om bojkotten och galan

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

Efter Svenska fotbollförbundets reaktion på damernas bojkott av Fotbollsgalan ryter programledaren Anna Brolin ifrån ordentligt – och öppnar för att avhandla konflikten på galan.

– Det här handlar om strukturella maktproblem, det kommer att finnas med som ingrediens på galan, säger Brolin.

Efter att ha spelat utan ett giltigt avtal med Svenska fotbollförbundet sedan december 2016 har damlandslaget beslutat sig för att bojkotta årets fotbollsgala, som går av stapeln nästa måndag.

Reaktionerna från herrhåll i Milano lät inte vänta på sig. När Sportbladet frågade Janne Andersson och Andreas Granqvist vad de tycker om situationen bröt herrlandslagets presschef Niklas Bodell in och förklarade att frågan hänvisades till generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Trots det frustade landslagsledaren Lars Richt av oförståelse inför både frågan och tilltaget.

– Det är respektlöst från den som har startat det här. Det kommer ju från en av spelarna i damlandslaget. Att gå ut med det dagen innan vår viktigaste match är inte okej, sa Richt till Expressen.

Upprörd över hanteringen

Anna Brolin, som lett Fotbollsgalan i många år och ska dela ansvaret med Frida Nordstrand i år, är upprörd över förbundets hantering av saken.

– Från förbundssidan tycker jag att man i det här läget borde ha ett ödmjukare förhållningssätt. Tjejerna har inte haft något avtal sedan december förra året. Att förbundet råkar vara på italiensk mark har ju inte med saken att göra. Är tajmingen någonsin bra? Har den varit det över huvud taget? De har ju haft ett år på sig att hitta en lösning, säger Brolin, som skrivit ett blogginlägg i ämnet.

Hur gör ni med galan om damerna bojkottar?

– Det pågår diskussioner om hur man kan lösa detta på bästa sätt. Jag hoppas fortfarande att det inte är helt kört utan att de kommer fram till en lösning. Vi får väldigt kreativa annars… Vi är ju två tjejer, Frida och jag, det här kan man så klart ta upp på galan på ett bra sätt, säger Anna Brolin, som säger att hon förstår damlagets reaktion och menar att de är en del av en större rörelse, som under hösten kulminerat i Metoo.

– Hela hösten har varit speciell när det handlar om strukturella maktproblem i samhället. Vi har ju sett liknande händelser inom sporten i USA, Norge och Danmark. Det kommer att finnas med som ingrediens på Fotbollsgalan. En sådan här tillställning är ju inte till för att blunda för det som faktiskt händer, snarare tvärtom. Det ska vara aktuellt och vi är två journalister som leder galan. Det är en speciell tid på ett positivt sätt, säger Anna Brolin.

Vissa menar att galan helt borde ställas in, vad säger du om det?

– Det känns fel och som en dålig lösning att inte köra, när man har tänkt det. Jag vet inte exakt vilka som kan vara på plats av spelarna, det brukar vara ganska sena besked, men det finns andra saker vi ska belysa; svenska mästare, cupvinnare och flera historier som speglar samhällsutvecklingen, som Östersunds succé och Dalkurds avancemang. Det är en massa saker som man ska lyfta och fira ett sånt här år. Men så klart vill vi ha så många på plats som möjligt, säger Anna Brolin.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Sluta twerka och fokusera på de riktiga skandalerna

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbollsgalan

Anna Brolin

Lars Richt

Svenska fotbollförbundet

Metoo