Sverige går ihop med Kanada om att flytta OS-finalen

”Tänker på spelarnas hälsa”

TOKYO. Discovery vill flytta avsparkstiden mellan Sverige och Kanada.

Nu har även berörda landslag lämnat in en gemensam skrivelse till IOK.

– Det är framför allt spelarnas hälsa vi tänker på, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Sverige-förlorade OS-finalen efter straffrysare

Tidigare under dagen avslöjade Sportbladet att sändande bolag i Sverige, Discovery, har lämnat in önskemål om att skjuta fram matchstarten för fredagens OS-final.

Mötet mellan Sverige och Kanada spelas klockan 11 på förmiddagen, lokal tid, då det är som varmast i Tokyo. Det skiljer sig markant gentemot tidigare avsparkstider (17:30, 19:00 och 20:00).

”Haft det tufft”

Det är anledningen till att svenska fotbollförbundet har varit i kontakt med Fifa samt motståndarlägret. En gemensam skrivelse har skickats in till IOK med vädjan om att flytta matchen.

– Framför allt handlar det om spelarnas hälsa. Det är ganska stor skillnad mot att spela eftermiddag eller kväll och vi exponeras väldigt mycket av värmen och hettan. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela på eftermiddagen för spelarnas hälsa, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Dessutom är det så att, när det gäller återhämtning, så har vi haft det väldigt tufft under den här turneringen. Det har varit två dagar mellan varje match ihop med resedagar. Nu skulle vi få en extra vilodag här men det innebär att den förkortas med anledning av att man lägger matchen så tidigt.

Vad har ni getts för motivering?

– Vi har inte fått någon direkt motivering. Vi vet att Fifa har jobbat gentemot Tokyo 2020 under ett antal månader men vi har inte fått någon motivering till varför man har valt att lägga matchen klockan 11.

Marika Domanski Lyfors.
Marika Domanski Lyfors.

”Kanada har samma åsikt”

Domanski Lyfors minns tillbaka till VM 2003 då finalen, som Sverige deltog i, spelades redan klockan 10 på förmiddagen.

– Jag vet att det är väldigt speciellt och att man behöver ett antal dagar för att ställa om, säger hon.

Landslagschefen tillägger att de har tillgång till ett ”fantastiskt medicinskt team”.

– Blir det så att vi måste spela klockan 11 på förmiddagen så är vi förberedda men det skulle vara klart mycket bättre för prestationerna i sig och matchen att få möjlighet att spela lite senare. Kanada har precis samma åsikt.

Eftersom det kommer hållas friidrottstävlingar på Olympic Stadium senare under kvällen lär matchen i så fall behöva byta spelarena.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.