”Jag är beredd på precis vad som helst”

Pia Sundhage om livet i Brasilien

Publicerad 2022-06-28

När hon inte bygger om och utvecklar det brasilianska landslaget ger sig Pia Sundhage in i politiska diskussioner, reser och upplever landet på ett mer privat plan.

Däremot återkommer hon till en avgörande punkt som hon anser saknas både inom och utanför fotbollen.

– Varma människor, varmt land. Sen behöver de bara lite organisation, säger hon om livet i Brasilien.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Pia Sundhage har varit brasiliansk förbundskapten sedan sommaren 2019 och är mitt uppe i en generationsväxling. De gamla stjärnorna är antingen skadade eller har slutat, samtidigt som framtidens spelare fortfarande har en bit kvar till den absoluta världstoppen.

Vad som behövs har hon däremot identifierat tydligt.

PLUS: Oron: ”Tänkte att det ser lite läskigt ut”


– Det som behövs läggas till är att planera för framgång. Det innebär att man behöver organisera sig för hur man ska bli bättre över tid. När det gäller organisation och planering är vi inte världsmästare. Jag tittar exempelvis på en sån enkel sak som hur vi reser, hur spelarna förbereder sig och hur många dagar vi har tillsammans. Där behövs det flexibilitet eftersom vi har spelare i Brasilien, USA och Europa - man behöver inte göra samma sak med alla. Det försöker vi att ändra på genom att göra det mer i grupper än individuellt.

”Är beredd på precis vad som helst”

Just organisation är ett nyckelord för Sundhage - utanför fotbollsplanen fortsätter hon både att vara engagerad i samhällsfrågor och att försöka få någon form av rutiner i ett annars känslostyrt och spontant land och samhälle.

– Jag ser till att få en vardag, eftersom jag inte vet vad som händer under dagen. Jag går upp på morgonen, tränar och går till beachen för att min själ ska må bra, och sen är jag beredd på precis vad som helst. Jag hamnar så klart i politiska diskussioner och prat om samhällsfrågor - allt från trafik, skillnaden mellan rika och fattiga, jag har varit i favelorna… Jag gör en ”privat” resa i det avseendet som jag alltid kommer titta tillbaka på, säger Sundhage och avslutar:

– Jag känner mig som ”the lucky one” eftersom jag får vara på så olika ställen. Varma människor, varmt land, sen behöver de bara lite organisation.

Pia Sundhage i Rio.

.

Följ ämnen i artikeln