Minderåriga misstänkta i avbruten allsvensk match: ”Obegripligt”

GÖTEBORG. IFK Göteborg-Varberg avbröts i 20 minuter efter att en fyrverkeripjäs kastats mot planen.

Nu misstänker Blåvitt att de ansvariga är minderåriga.

– De kommer inte från supportermiljön, säger säkerhetschefen Mike Sahlenius.

I 77:e minuten mellan IFK Göteborg-Varberg på Gamla Ullevi i söndags kastades det in något mot planen som först betecknades som ett knallskott, men som var någon form av fyrverkeripjäs.

Matchen avbröts i 20 minuter, två fotografer skadades lindrigt och händelsen polisanmäldes.

Under 15 år

Nu har IFK Göteborg kommit fram till sina första slutsatser.

– Vi har gjort vår egen utredning samtidigt som polisen gör sin. Min bedömning är att det är tre personer som är ansvariga för händelsen. Två av dem är enligt min uppfattning inte ens straffmyndiga – de är under 15 år. Den tredje är i åldersspannet, 14-16 år, säger klubbens säkerhetschef Mike Sahlenius.

– De kommer inte från supportermiljön. När vi har följt deras beteende från övervakningsbilderna så ser vi att det inte är några vana besökare på Gamla Ullevi. De kommer väldigt sent och de frågar personalen för att hitta rätt. Deras intresse för själva matchen är svalt.

Är de hörda av polisen än?

– Inte vad jag känner till. Polisen har fått våra uppgifter och gör sina egna efterforskningar. Det finns stora möjligheter för polisen att identifiera dem. Sedan får polisen utreda om de är straffmyndiga eller inte. Vi kan bestraffa dem med arrangörsavstängningar, säger Mike Sahlenius.

Oklart motiv

Enligt IFK Göteborgs säkerhetschef är det oklart vad trion hade för motiv till att kasta fyrverkeripjäsen in mot planen.

– Jag vet inte. Det är obegripligt. Jag får uppfattningen att de enbart var där för att kasta in den här fyrverkeripjäsen. Jag tror inte de förstår vad de ställer till med och vilken skada de hade kunnat orsaka.

Hur har reaktionerna varit?

– Vi har fått mejl från medlemmar som hotat med att säga upp sina medlemsskap för att vi måste ta tag i eventuella supporterproblem. 

– Vi har inte fått någon kritik hur säkerheten sköttes under matchen och de här personerna har inget med våra supportrar att göra överhuvudtaget som jag ser det. Jag har försökt förklara det för alla som hört av sig.

– Det är viktigt att vi behåller dem och alla goda supportrar. Den här händelsen har ingen koppling till supporterrörelsen, säger Mike Sahlenius.

Polisen vill inte kommentera

Mats Eliasson, polisassistent och idrottsutredare vid Göteborgspolisen säger till Sportbladet:

– Vår förundersökning pågår. Jag vill inte kommentera eventuella misstänkta. Vi har hållit vittnesförhör och samlar in material. Vi har goda förhoppningar om att kunna identifiera gärningsmännen och förhöra dem inom den närmaste eller närmaste veckorna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.