”Annars är det inte ett riktigt 4–3–3”

Dejan Kulusevski om nya svenska taktiken

OSLO. Tre förluster i rad och två mot Norge på en vecka – med ett nytt spelsystem.

Nu ska Blågult utvärdera den nya taktiken.

– Om vi ska spela de här spelsystemet måste vi vara mycket mer aggressiva. Annars är det inte riktigt ett 4–3–3 vi spelar, säger Dejan Kulusevski.

Janne Andersson gick in till den här landslagssamlingen med ett nytt spelsystem. Det började bra med en 2–0-seger borta mot Slovenien, men har sedan följts upp med tre förluster i rad mot Norge och Serbien hemma på Friends och sedan en ny förlust mot Norge på Ullevål.

Efter Nations League-samlingen ska Janne Andersson nu utvärdera det nya spelsystemet.

– Tittar vi defensivt så är det inte så stor skillnad mot för hur vi spelat tidigare, men det är mer det offensiva spelet som det är skillnad med tre där framme. Jag tycker att det finns bitar som är väldigt bra, där vi hittat rätt, men samtidigt ska vi sätta oss ner och utvärdera det här och kolla på vad vi kan göra bättre. För det finns saker vi kan göra bättre, säger han.

”Måste ta ansvar”

Dejan Kulusevski sa efter förra matchen mot Norge att spelarna var fega. Samma sak tyckte han gällde i returen.

– Ja, exakt samma. Om vi ska spela de här spelsystemet måste vi vara mycket mer aggressiva och mycket högre på plan, annars är det inte ett riktigt 4-3-3 vi spelar. När vi inte har bollen går vi ner alldeles för lågt med allihopa och pressar inte.

Hur har ni spelare pratat om det för att försöka få till det?

– Vi försöker prata om det, men det är svårt att ändra mitt i matchen. Vi måste ta ansvar både vi spelare och tränare och hitta ett mycket bättre sätt till nästa match.

”Det är inte okej”

Norge dominerade den första halvtimmen och Sverige fick mest jaga.

– Det är frustrerande. Det är inte okej. Det finns otrolig talang och otroligt duktiga spelare i vårt landslag, då är det ännu mer frustrerande. Det hade varit mer okej om vi inte var så bra.

Kulusevski tycker dock att Blågult ska fortsätta med det nya spelsystemet.

– Det tycker jag absolut. Det hade varit jättekonstigt om vi hade börjat på något och sedan gå tillbaka.

Även Emil Forsberg menar att det finns saker att förbättra.

– Det är inte kul att förlora fotbollsmatcher, och att förlora tre raka gör det inte bättre. Det är små detaljer, vi blir lite för passiva och lite för rädda. Det är nytt spelsystem och det handlar lite om hur man ska röra sig i press och så, säger han.

Hur har den här samlingen varit?

– Det har varit en erfarenhet. Mycket nytt folk och nytt spelsystem som ska sitta, många unga killar som kommit in och velat visa upp sig. Jag tycker att de har gjort det jättebra. Men förlorar du tre matcher så är det jobbigt.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.