Umeå IK tillbaka i damallsvenskan efter storseger mot BP

Umeå IK blev kortvariga i elitettan.

Efter en redig urladdning i dagens match mot BP är västerbottningarna nu tillbaka i damallsvenskan.

– Man är lite tom nu, säger Lisa Dahlkvist.

Umeå IK åkte i fjol ur damallsvenskan på sämre målskillnad än Eskilstuna United.

Men mindre än ett år senare är den anrika klubben från Västerbotten tillbaka i den högsta serien efter att ha gjort i princip rent hus i elitettan.

I dag slog Umeå in matchbollen trots att fyra matcher återstår. Säsongens 17:e seger kom hemma mot toppkonkurrenten BP och det blev snabbt tydligt att UIK:s spelare var väl införstådda med vad seger i dagens match innebar.

Efter en drömstart med mål från Olivia Holm och Lisa Dahlkvist rullade det sedan på. Slutresultatet skrevs till 6–2 och efteråt utbröt vilt jubel.

– Vi är väldigt glada. Det var många tjejer som var nervösa inför den här matchen. Det var mycket publik som var här och tittade så den var ganska upphaussad den här matchen, väldigt roligt och många i publiken tycker de var bästa matchen de sett. Jag vet inte om det är för att folk varit inlåsta under senaste året, säger Lisa Dahlkvist.

Känner sig tom

Hur känner du nu?

– Man är lite tom... att vi nu har klarat det. Det har liksom varit ett långt mål att ta sig tillbaka och på sättet vi gör det. Matchen i dag blir väldigt bra. Vi möter BP som är bra. Jag tycker BP är bästa laget efter oss i elitettan.

Hur har den här säsongen i elitettan varit för dig?

– Den har varit ganska rolig ändå. Vi har varit ett lag som fört spelet i alla matcher. Det har jag inte varit jättevan med senaste säsongerna. Det är lite nytt och roligare än jag trodde det skulle bli och sedan få fira ett avancemang.

Hur firar ni idag?

– Nu firar vi lite i omklädningsrummet här. Sedan blir det väl en middag och sedan får vi se.

Rutinerade Dahlkvist, som hunnit fylla 34, har varit väldigt viktig för klubben under säsongen och har utgående kontrakt. Hon säger själv att det behövs en funderare för att bestämma sig om det blir damallsvenskan med Umeå nästa år.

Se alla damallsvenska matcher här på Sportbladet Play

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.