Stor spricka mellan MFF-ledningen och supportergrupperna

Bojkottar premiärträningen och kräver säkerhetschefens avgång

Publicerad 2024-01-08

En stor spricka har uppstått mellan flera supportergrupperingar och Malmö FF.

Delar av fansen bojkottar måndagens premiärträning och en grupp kräver säkerhetschefen Peter Narbes avgång.

– Jag har fullt förtroende för honom, säger MFF-VD:n Niclas Carlnén.

Följ ämnen
Malmö FF

En delvis stökig supportersäsong 2023 har lett till hårdare krav mot klubbarna från polis och myndigheter.

När Malmö FF:s herr- och damlag premiärtränar inför publik under måndagskvällen på Malmö IP är inträdet gratis men åskådarna måste hämta en biljett via MFF:s hemsida.

Storpublik väntas

4 200 personer hade under söndagskvällen bokat biljetter till träningspremiären.

Till dem hör inte de röststarka supportergrupperna Supras Malmö och Brigada Malmö som bojkottar träningen och uppmanar andra att göra detsamma.

”Små inskränkningar mot supportrars fri- och rättigheter kommer successivt att kunna övergå till större ingrepp. Därför gäller det att markera så fort repressionen ökar. I det här fallet har MFF haft noll dialog med sina supportrar kring beslutet att införa nya regler kring premiärträningen” skriver Supras Malmö.

– Det här är förutsättningarna vi har för att genomföra det här evenemanget. Det är krav från polisen och staden som vi har på oss som hyresgäster på Malmö IP. Polisen har varit tydliga med det bland annat sett till hotbilden som finns i Sverige just nu, säger säkerhetschefen Peter Narbe.

– Det är tråkigt om en del supportrar inte vill komma. Men det är inte så mycket vi kan göra åt det. Vi hanterar den här första, öppna publikträningen som en vanlig match.

Kräver att han avgår

Brigada Malmö kräver även Narbes avgång, inte bara för reglerna kring premiärträningen utan för att man bland annat menar att säkerhetschefen ”...länge varit ett stort hot mot hela supporterkulturen” kompletterat av ytterligare detaljargument.

Hur ser du på avgångskravet?

– Det har jag inga kommentarer om, säger Narbe.

Sportbladet har sökt fansgrupperingarna utan svar.

Hur många supportrar som är aktiva i grupperna är oklart. På Instagram har Supras Malmös kanal 11 300 följare, Brigada Malmö 8 500.

Drygt 1 900 respektive 1 500 personer har lajkat inläggen om bojkott respektive avgångskrav.

Malmö FF:s VD Niclas Carlnén säger till Sportbladet om situationen:

– Jag har inga ytterligare kommentarer utöver Peter Narbes angående träningen. När det gäller Peter så har jag fullt förtroende för honom.

Står inte bakom bojkotten

Malmö FF:s officiella supporterklubb, MFF Support:

– Vi är inte involverade i den här bojkotten. Det får står för dem att de gör så här nu. Vi vill ha dialog med både representanter för supportergrupperingarna och Malmö FF i sig, säger vice ordföranden Gustav Bunse.

– Det är samma sak om avgångskravet, det får också stå för dem. Vi ställer inga sådan krav mot specifika anställda hos Malmö FF.

Hur ser ni på supportersituationen kring MFF:s matcher och exempelvis händelserna kring guldmatchen?

– Vi är inte så intresserade att dyka ner i den frågan igen. Vi vill börja den här säsongen på ny kula, säger Bunse.

Vid premiärträningen för ett år sedan var det cirka 2 700 åskådare på plats på Malmö IP där det då genomfördes ett gigantiskt pyroteknikfyrverkeri.

Blir det samma sak den här gången?

– Det vet jag inte. Vi kommer genomföra kontroller och ha den säkerhetsbemanning som polisen kräver. Vi vill inte ha bangers eller raketer ut över planen till exempel. Det är en fråga om säkerhet för spelare och ledare, säger Peter Narbe.

Blir förändringar

Hur kommer Malmö FF agera kring supporterfrågor och säkerhet under 2024?

– Vi har gjort en utvärdering av förra säsongen inkluderat guldmatchen. Vi har kommunicerat ombyggnaden av bortasektionen. Vi ser över andra saker där allt ännu inte är beslutat. Skyddsnätet som vi hade kring norra läktaren hade ju uppenbarligen sina brister. Så det är något vi tittar på, säger Narbe.

– Vi vill alltid försöka göra våra arrangemang bättre, för alla åskådare.  

Malmö FF blev 2023 svenska mästare på herrsidan, damlaget vann division ett södra överlägset 24 poäng före IFK Göteborg och är klart för elitettan, serien närmast under damallsvenskan.

Malmös premiärträning 1 januari 2023.