Hammarbytalangen kan förlänga efter succén

Isac Lidberg gick från division I till Eredivise.

Nu fortsätter anfallarens succéresa i Go Ahead Eagles – som nu väntas förlänga med den förre Hammarby-spelaren.

– Det känns riktigt bra och jag sitter i en bra sits, säger han.

Isac Lidbergs smått unika fotbollsresa rullar vidare. Han blev rekordung när han debuterade för Hammarby som 16-åring, men fick aldrig en ordinarie plats i A-laget och efter en rad utlåningar slog han igenom i Gefle IF i division I.

Därifrån tog han steget till Eredivise i Nederländerna och Go Ahead Eagles, för drygt ett år sedan. Ett stort steg, men där Lidberg nu efter en tid kommit igång på allvar. Det blev sex mål förra säsongen och nu har anfallaren redan gjort fyra mål och spelat åt sig en startplats.

– Det känns riktigt bra här i Holland och jag har haft en riktigt bra tid här hittills. När jag skrev på för Go Ahead Eagles visste jag ju inte ens vilken serie de skulle spela i.

– Men de lyckades ta sig upp till Eredivise och det var ju perfekt. Även om det var ett jäkla stort steg att gå från Gefle IF för att sedan möta Ajax borta, säger han.

Vad har varit svårast?

– Det tog ett tag att komma in i tempot och allt. Det kändes som det nästan tog ett halvår innan jag orkade med matcherna. Det var ett så högt temp och vi tränade mycket mer. Sedan handlade det också om att lära sig försvarsspelet och pressen.

– Det var ovant till en början.

Isac Lidberg i Bajen 2016.
Isac Lidberg i Bajen 2016.

”Siktar på att kvalificera oss till Europaspelet”

24-åringen har gjort fyra mål och en framspelning på 12 matcher från start den här säsongen och även om inget är klart väntas klubben förlänga med spelaren, då hans kontrakt går ut i sommar.

– Nu känns det mycket bättre och som att jag kommit in i det väldigt bra. Tempot, orken och det känns bra även som jag deltar mer i det defensiva jobbet och har även kraft att göra offensiva löpningar och det har egentligen känts bättre och bättre för varje match.

Efter en usel start har nu Go Ahead Eagles nio matcher i rad utan förlust och ställs i nästa omgång mot Vitesse.

– Vi hade det lite tufft i början med fem raka torsk där vi mötte de fyra bästa lagen i ligan direkt. Men nu har vi nio matcher utan att vi förlorat och det har känts bra. Det ser ljust ut och vi har en rätt ny trupp, en helt ny stab och vi siktar på att kvalificera oss till Europa nästa år.

Vad har varit bäst hittills?

–Det har varit häftigt att möta topplagen. Sedan jag kom har vi mött Ajax tre gånger och vi har vunnit en och kryssat två. Det är ett bra facit. Men det är häftigt att möta dem inför 53 000 åskådare. Det är en dröm man haft sedan man var liten och att vi åkte från Amsterdam Arena med poäng. Det är det starkaste minnet skulle jag säga.

Hur är livet utanför fotbollen?

–Det är kanon och det finns inget att klaga på. Deventer är en liten stad där alla älskar fotboll. Alla snackar fotboll här och det är en folkfest varje gång vi spelar.

Ditt kontrakt går ut i sommar, hur ser du på framtiden?

– Klubben har option på ett år till från sommaren, men det är inget jag tänker på just nu. Jag är inställd på att stanna denna säsongen, sedan får vi se. Jag trivs väldigt bra här.

Du har aldrig funderat på att återvända till Hammarby?

Nej, det har inte varit aktuellt under de senaste åren. Inte just nu heller. Nu har jag fått smak på att vara ute här i Holland och det har gått bra, så jag siktar på att vara utanför Sverige just nu och fortsätta här.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN