Flyttad hemmamatch – för att herrarna skulle spela kubb

avEmelie Fredriksson

Foto: BILDBYRÅN
Holmalunds lag i Elitettan.

Brogårdsvallen var bokad för att herrlaget skulle spela en kubbturnering.

Då fick Holmalunds damlag i Elitettan flytta sin match mot Mallbacken.

– När man får läsa anledningen blir man naturligtvis fundersam. Det är skrattretande, säger tränaren Christer Stolt.

I lördags mötte Holmalund IF Alingsås Mallbacken i damernas andraliga Elitettan.

Men laget fick inte spela på sin hemmaarena Brogårdsvallen utan flyttades till Mjörnvallen, vilket Alingsås Tidning skrivit om.

– Herrarna hade bokat Brogårdsvallen för en kubbturnering. Men den ställdes in på grund av för får anmälda lag, så nu får dom komma och se oss spela istället tycker jag, sa Holmalunds lagkapten Ronia Gustafsson till tidningen.

Herrarna spelar i division 3 och prioriteringen har rört upp starka känslor på sociala medier och även lett till en debattartikel i Alingsås Tidning.

”ÄR DET HÄR PÅ RIKTIGT??? Sjukaste jag har sett, 2017 å damfotbollen behandlas som skit”, skriver tidigare toppspelaren Lisa Ek på Twitter.

”KRÄÄÄÄÄÄÄÄÄKS”, skriver landslagsstjärnan Olivia Schough.

När Sportbladet når Joakim Larsson, ordförande för damsektionen, berättar han att kubbturneringen handlade om ett årligt event med sponsorer som varit bestämt sedan tidigare, innan spelschemat för Elitettan var satt.

”Kan förstå att folk är upprörda”

– Jag kan förstå att folk är upprörda men jag tycker inte att det är något konstigt. Det är en klubb som bara har en arena och blir det kollisioner försöker vi hitta lösningar och vi valde att flytta matchen och göra något positivt av det istället.

Det blev en publikmatch med gratis inträde och en 2–1-seger. Men tränaren Christer Stolt medger att det skaver när det uppdagats varför laget tvingats flytta från sin hemmaplan.

Kubb före match.

– Det är skrattretande. Anledningen till att vi fick spela på den planen är något som jag läst mig fram till. Då blir man naturligtvis fundersam om hur de resonerar.

”Jävligt åsidosatta”

Hur har snacket gått i laget?

– Det är klart med tanke på anledningen att de känner sig jävligt åsidosatta och att de inte prioriterats, särskilt eftersom det finns en historik kring hur damfotbollen hanterats i klubben. Det är ju vår hemmaarena och det är viktigt att vi får vara där naturligtvis. Men sånt snack får inte störa oss. Den kampen får andra ta bakom kulisserna. Vi har inte pratat om det.

Skönt att det blev ett bra arrangemang ändå?

– Ja, det var väldigt professionellt. Det blev en fantastisk fotbollsdag och skönt att vi kunde leverera med en seger.

Föreningen har sedan tidigare tagit ett beslut att bryta ur damsektionen ur föreningen till nästa säsong. Joakim Larsson berättar att det bland annat handlar om att damlaget bryter mot föreningens stadgar om förbud mot spelarlöner och att 75 procent av spelarna ska vara egna produkter.

– Vi som håller på med damverksamheten tycker att damerna förtjänar sina platser och vill att de ska kunna fortsätta att utvecklas på den nivån. Det går inte att bedriva en verksamhet i elitettan på de premisserna, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM