”Allsvenskans status har vuxit – uppenbart”

Uppdaterad 2017-07-25 | Publicerad 2017-02-07

IFK Göteborg är allsvenskans populäraste klubb enligt en ny undersökning.

Allt fler har ett favoritlag i allsvenskan – och populärast av alla är IFK Göteborg.

Detta enligt den årliga undersökningen SportNavigatorn.

– För några år sedan ironiserade man sig över allsvenskans nivå. I dag är det annorlunda, säger Svensk Elitfotbolls sportdirektör Stefan Lundin.

Följ ämnen
IFK Göteborg
Malmö FF

På senare år har det gått att utläsa en ökad popularitet för allsvensk fotboll.

Och den verkar hålla i sig även inför säsongen 2017.

Det är Svensk Elitfotboll som uppmärksammat SportNavigatorns undersökning, gjord av Upplevelseinstitutet. Enligt den är det allt fler svenskar som har ett favoritlag i allsvenskan.

– För några år sedan ironiserade man sig över allsvenskans nivå. I dag är det annorlunda. Det återspeglar sig i den här undersökningen och det är glädjande, säger Stefan Lundin till Svensk Elitfotbolls hemsida.

”Tydlig tendens”

Bland 6000 tillfrågade, med representativt urval av den svenska befolkningen i åldern 15 år och uppåt, slår Upplevelseinstitutet fast att 55 procent av de intervjuade håller på ett allsvenskt fotbollslag.

Motsvarande resultat efter säsongen 2015 var 49 procent.

– Det har varit en tydlig tendens de senaste åren att allsvenskans status och popularitet har vuxit. Det är uppenbart, säger Stefan Lundin.

Laget som är populärast av alla? IFK Göteborg.

Djurgården före Hammarby

Var tionde person i undersökningen anger Blåvitt som favoritlag. Bakom hittar vi Malmö FF på andra plats med åtta procent och AIK som trea med sex procent.

– IFK Göteborg erövrade svenska idrottshjärtan i samband med framgångarna i Europa på 80- och 90-talet. Det har fortfarande en stor betydelse tror jag, säger Stefan Lundin.

Noterbart är att Djurgården anges som favoritlag av fem procent av de tillfrågade, en enhet före Hammarby, trots klart lägre publiksnitt på Tele2 arena än rivalen.