Därför misslyckades Zlatan i FC Barcelona

Förre Barça-toppen om klubbens version: Ett monster

Foto: TT
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic har gjort succé i alla klubbar – utom FC Barcelona.

Nu vittnar en tidigare klubbpamp om vad som egentligen gick snett för svensken i Barça.

– Det fanns spänningar mellan Zlatan och Messi, säger Marc Ingla till Téléfoot.

Marc Ingla ingick 2003–2008 i Barcelonas klubbledning med ansvar för marknad och media inom den gigantiska spanska klubben. Efter att ha kandiderat till posten som president i klubben 2010, men röstats ner, valde spanjoren senare att lämna Spanien.

”Zlatan är ett monster”

I dag är Ingla vd för Lille i Frankrike. Det var i egenskap av det 51-åringen i helgen gästade franska Téléfoots studio men frågorna kom också att handla om FC Barcelona och Zlatan Ibrahimovic.

För hur kommer det sig att svensken, som gjorde sådan succé i franska PSG och lyckats göra avtryck i alla klubbar han representerat utom just FC Barcelona där anfallaren bara var ordinarie i ett halvår, inte lyckades fullt ut i den spanska klubben?

– Zlatan är ett monster, en maskin. Men där spelade han bredvid en annan maskin, säger Ingla.

”Hela området är Messis”

Enligt den förre Barçabossen var det just samarbetet med Leo Messi som blev svenskens sportsliga fall.

– Han var för statisk. Messi kanske behöver en mer dynamisk spelare med kombinationer, samspel och mer utrymme. Zlatan tog för stor del av Messis naturliga utrymme vilket egentligen är hela området framför mål. Det fanns spänningar mellan dem, säger Ingla.

Zlatan Ibrahimovic gjorde några hyllade insatser under början av sejouren i Barcelona 2009 men förlorade efter hand sin plats i laget och lämnade redan efter en säsong till följd av en stor dispyt med tränaren Pep Guardiola.

ARTIKELN HANDLAR OM