Frändén: Perfekt resultat – för fyra andra lag

Foto: Mike Hewitt / Getty Images Europe

avJohanna Frändén

FOTBOLL

Det var måstematch på menyn i London mellan två lag som just nu inte känns kapabla att slå kvalificerat motstånd.
Efter att Arsenal och Manchester City delade på poängen i stormötet i Premier League finns minst fyra vinnare och ingen av dem befann sig på Emirates Stadium.

Det var ett Manchester City utan flyt och ett Arsenal närmast i fritt fall som hade eftermiddagsmöte i norra London. Över två månader har gått sedan Arsenal lyckats vinna två ligamatcher i rad, medan dagens gäster lägger en mars månad med fem ihopskramlade Premier League-poäng på tre matcher och en episkt uttåg ur Champions League bakom sig.
Frågan på Emirates i dag var vem som behövde tre poäng mest.

Leroy Sané lät andra fundera på det. Själv behövde han bara drygt fyra minuter och en perfekt boll från Kevin de Bruyne för att svara. Det gick undan, alldeles för fort för Arsenals backlinje, och 0–1 slog an öppningsackordet för Manchester Citys besök på Emirates.

Ett av få glädjeämnen

Leroy Sané har, i Gabriel Jesus skadefrånvaro, varit ett av få glädjeämnen för Pep Guardiola i vår. Den unge tysken, som lämnade Schalke för 400 miljoner kronor i somras, var knappast någon anonym transfer i Premier League. Men med allas ögon på Paul Pogba och Zlatan Ibrahimovic i Manchester, och för all del på Pep Guardiolas egen ankomst, har Citys högoktaniga 20-åring haft lugn att ro att göra sitt eget avtryck. Sané vet dessutom att plocka fram målfoten när det vankas stormatch. Hans tidigare mål har bland annat fallit mot Tottenham, Arsenal i ligamötet i höstas och två i dubbelmötet med Monaco i Champions League (då i och för sig i princip alla tillgängliga spelare nätade).

Efter en genuint trevlig förstahalvlek mellan två lag med liknande ambitioner men utan större killer instinct såg Theo Walcotts kvitteringsmål i 40:e matchminuten ut att skicka Arsenal och Manchester City till halvtidsvila med varsin poäng. Men strax före paus lämnade Arsenals backlinje Sergio Agüero av alla spelare omarkerad på en passning av David Silva och trots snål vinkel hann David Ospina inte ner i marknivå för att stoppa den argentinska projektilen.

Pep Guardiola gick i stället till pausvila på en provisorisk pallplats i tabellen efter en första halvlek som bjudit på undermåligt försvarsspel, tre mål och solsken. Mer kan man inte begära av en brittisk söndagseftermiddag i april.

Perfekt resultat – för fyra andra lag

2–1 blev slutresultatet till Manchester City när lagen möttes senast i december. Sedan dess har både Arsenals och Citys drömmar om ligatiteln tvingats självdö och de båda lagen har lämnat Europaspelet efter en förödmjukande (Arsenal) respektive orutinerad (Manchester City) uppvisning i åttondelsfinalen. Storbritannien har samtidigt börjat processen att lämna EU. Arsène Wenger har tydligen också tagit ett beslut om framtiden, utan att vilja berätta vad, men opinionen för ”leave” i norra London var fortsatt hög när Arsenal kom ut för andra halvlek.

Arsenals kvittering tidigt i andra halvlek från Shkodran Mustafi öppnade för en slutforcering från hemmalagets sida i jakten på en prestigefull trepoängare mitt i den kvicksand som man trampar i sedan senhösten.
Men trots några småfarliga chanser kom Arsenal aldrig upp i den intensitet och desperation som krävs för att slå Pep Guardiolas City och jaga sig närmare den Champions League-plats som nu i stället befinner sig sju poäng bort (i en förvisso haltande tabell).

2–2 var ett perfekt resultat för Chelsea, Tottenham, Liverpool och Manchester United, men det var verkligen inget som vare sig Arsenal eller Manchester City ska vara särskilt nöjda med.

ARTIKELN HANDLAR OM