Knapp AIK-seger i svenska cupen

Foto: BILDBYRÅN

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Ett fullsatt Skytteholm – en rad målchanser.

Men AIK fick nöja sig med en 1–0-vinst mot Gais i svenska cupen.

– Det känns superbra. Stor respekt att det är fullsatt på en sådan här match, säger Kristoffer Olsson, som debuterade för AIK.

Först bengaler, från båda lagens supportrar. AIK:s fans tände före avspark, Gais supportrar använde pyroteknik några minuter in i matchen.

Cupmötet tvingades till ett kort avbrott. När röken hade lagt sig skickade Amin Affane in bollen från ett frisparksläge strax utanför straffområdet. Denni Avdic gick upp och nickade in 1–0.

Mycket AIK

Det var mycket AIK i första halvlek. Affane och Stefan Ishizaki dominerade på mittfältet och det allsvenska laget kunde gjort flera mål framåt.

En dryg timme in i matchen nickade Nils-Eric Johansson in bollen efter en hörna. Men målet dömdes bort.

”Ett jäkla bra år också”

I den 64:e minuten gjorde AIK ett dubbelbyte. Avdic och Affane gick ut, de ersattes av nyförvärven Kristoffer Olsson och Simon Thern.

– Kropp och själ kändes bra i dag. Planen är inte ultimat för kroppar, men det kändes bra. Bara att bygga vidare på det. Det är klart jag behöver lite matcher, inte spelat matcher på länge. Det känns bättre och bättre, jag närmar mig med ganska snabba steg, säger Thern.

Hur är det att spela fotboll i Sverige igen?

– Det ska bli jävligt roligt, jag ser fram emot allsvenskan. Den är speciell, man följer den även när man är proffs. Skoj och inspirerande – förhoppningsvis blir det ett jäkla bra år också.

Olsson varnad direkt

Kristoffer Olsson inledde med att dra på sig en varning.

– Jag missbedömde planen, lite torrt. Men det känns superbra, jag har kommit in i det bra. Det var kul att få känna av stämningen och att matchen gällde något. Stor respekt att det är fullsatt på en sådan här match, de sjunger hela matchen. Superkul, man blir inspirerad, säger Olsson.

– Jag känner mig bra tränad och ganska bra form på träningar.

AIK hade bud på fler mål i matchen men fick nöja sig med 1–0 i första matchen i svenska cupen.

– Ganska bra första tävlingsmatch för året. Ganska stabilt, förhållandevis metodiskt offensivt. Sedan skulle jag gärna vilja ha mer udd i sista tredjedelen när vi metodiskt jobbat oss fram. Det är väl det som kommer som sista, men vi måste upp lite för att nå så långt som vi vill, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

”Känns som att vi är i fas”

Norling gillar att han har många alternativ på mittfältet.

– Där känns det som att vi är i fas och har den kapacitet som jag tror vi behöver för att oavsett hur vi ställer upp det – tätt som otätt matchning – för att nå höga målsättningar, säger tränaren.

ARTIKELN HANDLAR OM