Allsvenskan i fotboll

Alexander Axén lämnar TV: ”Slakten av Tankovic gjorde mig orolig...”

Av: 

Michael Wagner

Alexander Axén och Axel Pileby under en allsvensk sändning.
Alexander Axén och Axel Pileby under en allsvensk sändning.

FOTBOLL

Det blir sannolikt tystare i TV-rutan.

Men kanske mer livat direkt runt fotbollsplanen.

Alexander Axén, 48, lämnar kommentatorsjobbet med ambitionen att ta ett nytt klubbuppdrag.

– Jag var orolig för hur det skulle landa när jag slaktade Tankovic, men det blev ju bra till slut, säger Axén i en längre intervju med Sportbladet.

Ett par dagar har gått sedan Axén i en intervju med kollegan Olof Lundh gått ut med att han lämnar TV-jobbet med målsättningen att återvända direkt in i fotbollsverksamheten. Jag ringer för att kolla om det dykt upp några förslag eller lösa förfrågningar.

– Ingenting! Jag är iskall! säger Alexander Axén med ett entusiastiskt skratt.

Örgryte söker ny sportchef. Jag antar att du har sökt det?

– Nej. Jag tror nog att Öis skulle tycka att det är mer känsligt än vad jag tycker, säger den tidigare Gaistränaren. Men det hade varit roligt om de hade hört av sig för att kolla om jag är intresserad. Det är alltid kul att snacka och se om det finns några gemensamma synsätt och något att gå vidare på.

Alexander Axén i Gais

– Att jobba som sportchef skulle vara intressant men jag skulle behöva ha någon som sköter det administrativa med arbetstillstånd och liknande. Det är viktigt, men det är inte jag. Jag ska ta fram spelare, sköta sportsliga strategier.

Skulle du inte flåsa tränaren i nacken om du skulle bli sportchef?

– Kanske, samtidigt är jag ruggigt prestigelös. Jag skulle jaga tränaren varje dag för att komma fram till hur vi gör saker – tillsammans. Jag ogillar rejält när sportchefer pekar ut tränare som dåliga. Då borde även sportchefen få gå, säger Axén.

Kritisk mot HIF:s agerande

I samma ögonblick som jag ställer nästa fråga inser jag att det förutsättningslösa kollsamtalet till Axén kommer ta en stund att genomföra. 

Vad tycker du om det som hände med Peo Ljung i Helsingborg?

– Det var politik, han är ju ingen dålig tränare. Det var massvis med saker – personkemin med övriga ledningen och sportchef, fansen. HIF hade inte förlorat många matcher hemma men ändå stod supportrarna och ropade på hans avgång. Det känns fel. Peo har vunnit titlar och tagit upp HIF i allsvenskan igen, ändå är han inte omtyckt. Vad fan ska man göra då?

Vad tänkte du när Henke Larsson kom tillbaka?

– Jag blev förvånad mest ur Henkes perspektiv. Han stod ju i karateställning mot HIF:s supporterkortsida för mindre än tre år sedan. Det är lite halvslarvigt av HIF att inte inse vilken den uppenbara risken var.

– Det hade varit ett samtal till kortsidan för att höra om hur reaktionerna skulle bli om man tog tillbaka Henke. Jag tycker man tar det samtalet med fansen i respekt till personen som man ska anställa. Man måste tänka på hans säkerhet. Vad trodde de?

Var Henrik Larsson naiv?

– Jag vet inte vad man ska kalla det, jag förstår inte hur han eller klubben resonerade. Hot är inte okej, men det kändes inte som någon kunde vinna på den lösningen från början, säger Axén.

Alexander Axén som tränare för Örebro.

För expertbisittaren och CMore väntar en höst med allsvensk fotboll och drama innan det från och med årsskiftet blir en i stora delar ny uppställning som tar hand TV-formaten kring svensk elitfotboll när Discovery har rättigheterna.

– Jag tackade ja till CMore och TV4 och att jobba för dem i 2,5 år när jag lämnade Örebro 2017. Det är därför jag inte har hoppat på något nytt tränaruppdrag. Nu lämnar jag tv och är sugen på att jobba med fotbollen igen. 

Tackade du nej till tränaruppdraget hos Kalmar FF förra hösten?

– Jag gillar inte att säga att jag tackade nej. Jag har alltid gillat klubben Kalmar FF, folket som finns där och vi har haft kontakt med varandra tidigare. Nannes kontrakt skulle gå ut efter den här säsongen och även mitt med CMore och då skulle vi höras. Nu slutade Nanne i förtid och de hörde av sig. Jag sa att jag ville köra klart TV-jobbet och inte bara hoppa av efter ett år. Jag tackade inte nej till något kontraktsförslag. Det var mer en förfrågan.

Statistiskt underlag bakom tyckande

Nu återstår att se om Alexander Axén, tränaren, lockar klubbar snarare än den frispråkige experten som lockat tittare.

Av det du har sagt i din TV-roll – vad ångrar du?

– Jag har alltid sagt vad jag tycker, inte vad andra eller majoriteten tycker. I det jag tycker finns nästan alltid ett statistiskt underlag när jag är kritisk. Då måste man ha på fötterna och inte bara gå på någon slags känsla. 

– Min topp och botten var när jag slaktade Muamer Tankovic i en minut i Sundsvall 2017 och sa att han var oduglig och spelade skolgårdsfotboll. Vändningen på det har blivit fantastisk. Jag känner att jag gjorde rätt då. Jag visste att det fanns betydligt mer än det han höll på med då.

– Men om Tankovic inte hade varit så stark i psyket så kanske den sågningen kunde kostat. Jag kunde ha förstört mycket när jag gick på så hårt. Men jag så ju vilken potential han hade.

Muamer Tankovic 2017

– Kommer man till allsvenskan, tjänar bra, är stjärna och vill komma iväg som utlandsproffs igen så måste man kunna ta lite kritik. Tankovic tog det helt rätt och vi har snackat och garvat åt det tillsammans efteråt. Men jag var lite orolig hur det skulle uppfattas både av Tankovic själv och även av supportrarna efteråt. Självklart funderade jag på om jag gick över gränsen.

– Jag fick 46 mejl och SMS efter sändningen. Alla sa att jag hade rätt. Det var förvånande. Jag trodde att jag skulle få höra om mig och min relation till andra klubbar.

Som AIK?

– Ja (tung suck)… Det där har ju blivit så jävla överdrivet. Jag har ju inte sett någon match med AIK sedan 2007 i något slags supporterskap. Är man fortfarande fiskare om man inte har varit ute och fiskat på elva år?

Det yrket vill Axén inte ha

Vilken sågning ångrar du att du inte har delat ut?

– Bra fråga! Men svår! säger han åter entusiastiskt.

Tystnad.

– Om man är ett bottenlag så är det märkligt att AFC inte spelar sina bästa spelare. Även om jag inte kommer helt överens med vissa spelare i min roll som tränare så måste jag ändå tänka på lagets bästa. När Nnamani och Avdic sitter på bänken och AFC knappt har ett avslut på mål så undrar man vad fan idén är? AFC åkte till Sundsvall och Mance Miljanovic (dåvarande tränaren) bänkade Avdic och satte in sin egen son (Daniel Miljanovic). Hur tror man som tränare att snacket går i omklädningsrummet då? Då tigger man om problem. Det kanske finns jättelogiska förklaringar, men jag har inte sett dem.

I vilka allsvenska klubbar kommer det röra sig bland tränarna?

– Det vet jag inte. Blocken som är i tabellen just nu är ganska logiska. Jag tänker mer på andra trender och saker som lagen behöver förändra. För Elfsborg är det oroväckande med publiksiffrorna. Elfsborg var facit för klubbarna utanför storstäderna att det går att lyckas. Hur ska Elfsborg få liv i arenan igen för att bli slagkraftiga och få in mer pengar?

Du kanske borde bli spelaragent?

– Det skulle vara intressant och är lite lockande att jobba mer långsiktigt med spelare. Då får jag ingå i en större agentur i så fall – om någon nu skulle vilja ha in mig där. Jag kan många sidor av fotbollen och tror att jag skulle kunna locka en del spelare till mig. Men det skulle ge mig fiender och det är ett för farligt yrke.

Varför?

– Jag har en kompis som gav sig in i agentbranschen. Han gjorde en jättebra och ganska stor affär utomlands och hade mycket pengar i en portfölj. Det kom in två grabbar och satte en pistol mot tinningen, tog väskan och gick. Jag vill inte in i den världen. Det finns så mycket pengar och problem där. Det vill jag inte utsätta min familj för, säger Alexander Axén.

Publisert:

LÄS VIDARE

DJUPANALYS 2020 – HAMMARBY: ”Myller av extremt skickliga spelare”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Alexander Axén

Olof Lundh

Henrik Larsson

Peo Ljung