Infantino: ”Tack vare Lennart jag är Fifa-president”

PARIS. En hel fotbollsvärld sörjer Lennart Johansson. Gianni Infantino minns en man med integritet som inte tvekade att lägga ansvar på unga kollegor.

– Kanske är det tack vare honom som jag är Fifa-president i dag, säger Infantino i en exklusiv intervju med Sportbladet, dagen efter att han omvalts till fotbollens mäktigaste ämbete.

Fifa-kongressen i Paris inleddes på onsdagen med en tyst minut och Gianni Infantinos minnesord över Lennart Johansson. Dagen därpå träffar Sportbladet den omvalde Fifa-presidenten i Paris för att prata om den svenske före detta Uefa-presidentens minne.

– Det var tidigt på onsdagen som min stabschef Mattias Grafström berättade att Lennart inte längre var med oss. Det var ett sorgligt sätt att börja dagen, men det är en del av livet. Jag fick också energi av att tänka på tiden med Lennart, säger Gianni Infantino.

”Litade på mig direkt”

Infantino jobbade på Uefa under Lennart Johanssons ledning mellan 2000 och 2007 och mins en man som inte tvekade att ge de yngre ansvar.

– Mitt bästa minne av Lennart är att han litade på mig direkt. Fast jag var en ung advokat då skickade han mig till ett viktigt Fifa-möte för att presentera Uefas syn på hela organisationen. Han märkte i de diskussioner vi hade att jag var väl förberedd. Trots att jag just börjat tyckte han att jag var bäst lämpad för uppgiften, det handlade om transfersystemet på den tiden. Plötsligt stod jag framför alla fotbollsledare i hela världen för att prata om ett viktigt ämne å Uefas vägnar. Det här var helt annorlunda mot hur alla andra gjorde, säger Gianni Infantino.

– Det var väldigt hierarkiskt då. Lennart var president, men han var väldigt öppen. Och det är kanske också tack vare det som jag i dag är Fifa-president.

Trots att så gott som alla ur hans generation har dragits in i mut- och korruptionsskandaler har Lennart Johanssons goda rykte förblivit intakt. Hur går det till?

– Man måste ha en linje som man följer och Lennart hade det. Han var som den stora björnen i sammanhanget, bara hans uppenbarelse ingav respekt. Han höll sig till sin linje och det var därför han förlorade Fifa-valet 1998 (mot Sepp Blatter i en omröstning som i efterhand avslöjades som riggad med mutor, reds anm). Han ville inte kompromissa och bli bakbunden, för det är så det börjar. Även om det börjar med en liten eftergift, något litet man gör som man inte borde göra, så hamnar man i en situation som man sedan inte kan ta sig ur, säger Infantino.

– Han behöll sitt sätt att tänka, sin integritet. Och även om detta innebar att han förlorade, även om det innebar att han inte alltid var så populär som han hade kunnat vara genom att fatta andra beslut, så höll han sin linje hela livet.

”Rrevolutionerade europeisk fotboll”

Vad blir Lennart Johanssons arv inom fotbollsvärlden?
– Han revolutionerade europeisk fotboll. Champions League förstås, och EM med 16 lag, samt det nya landskapet för klubbfotboll och sättet att kommersialisera den. Tillsammans med Gerard Aigner (generalsekreterare för Uefa 1989 – 2003) lyckades han få igenom radikala förändringar i europeisk fotboll, eftersom han trodde på sin vision. Det var emot mångas intresse och vilja; inhemska ligor, klubbar, fotbollsförbund. I början av Champions League eller när vi utökade antalet lag i EM var folk kritiska eftersom det stred mot deras intressen. Trots det kom Lennart fram, en stor och orädd man, och i dag, 20, 30 år senare säger alla att det var bra idéer eftersom alla till slut tjänade på det. Europeisk fotboll blev den starkaste fotbollsrörelsen i världen tack vare det ledarskapet, tack vare att han tog obekväma beslut som låg före sin tid. Det kommer han att ihågkommen för.

Huruvida Uefa eller Fifa kommer att föreviga Lennart Johanssons minne mer konkret återstår att se.
– Han kommer framför allt bli ihågkommen i våra hjärtan. Vi har inte diskuterat konkret ännu hur vi kommer att hedra honom, men det känns självklart med den långa tid han tillbringade på posten som Uefa-president.

Sporbladets Johanna Frändén träffar Fifas president Gianni Infantino i Paris.
Sporbladets Johanna Frändén träffar Fifas president Gianni Infantino i Paris.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.