Mejla

Frida Fagerlund

Fagerlund: Kan Chelsea göra en Ajax?

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Vad vore en Chelsea-match utan lite darr på ribban.

Frank Lampards gäng är klara för slutspel i Champions League, alla hinder till trots.

Den stora frågan är: Kan de göra en Ajax?

Oftast när lagen står där ute på planen till tonerna av Champions League-hymnen och med dess flagga fladdrande bakom sig brukar en sorts längtan infinna sig. Att man hade velat testa att stå där och insupa närvaron av alla dessa tusentals åskådare.

I dag var inte en sådan dag. När Chelsea och Lille vandrade ut på Stamford Bridge hade det redan dåliga vädret lyckats bli ännu sämre. Nu regnade det inte bara från himlen utan även från höger och vänster. Det kändes nästan som att det kom underifrån också.

Väderförhållandena var kanske den enda hypotetiska ursäkten Chelsea hade kunnat använda sig av om allt hade gått åt skogen. Lille, som redan var utslaget, vilade 80 procent av sin ordinarie startelva. Seger och avancemanget var säkrat för Frank Lampards mannar. Det som man höll på att sumpa redan i den första matchen mot Valencia och därefter i det galna 4–4-mötet med Ajax.

Rüdiger tillbaka

Regnet gav tillställningen en dramatisk effekt men hemmalaget hanterade det relativt väl. Lille hade ingen lust att försöka föra spelet och deras inledande aggressiva press höll bara ihop inledningsvis.

Ett glädjebesked för de Chelsea-fans som har tröttnat på ett instabilt försvar var att Antonio Rüdiger är tillbaka i mittlåset. Denna gång med Kurt Zouma bredvid sig även om partnern på sikt kan bli Fikayo Tomori.

Jag förstår Lampards resonemang kring Zouma, Chelsea saknar en del längd och 25-åringen är stark i luftrummet. Men Tomori känns snäppet lugnare med bollen och med Rüdiger bredvid sig kan han möjligen utvecklas ännu mer. Med det sagt gjorde Zouma en gedigen insats – kanske påverkad av konkurrensen?

Denna tisdagskväll handlade förstås inte särskilt mycket om försvarsspel (förutom på slutet), utan om att göra mål.

Anfallet som ledde fram till 1–0 var en läcker sekvens. N’Golo Kanté bröstade ner bollen till Pulisic som höll i den en halv evighet innan han slutligen släppte den vidare till Willian. Brassen rundade en Lille-försvarare, hittade Tammy Abraham, varpå strikern klackade in ledningsmålet bakom Mike Maignan. Barnsligt enkelt, rent ut sagt.

Foto: ALL OVER PRESS

Kan Chelsea göra en Ajax?

Innan halvleken var över hade Cesar Azpilicueta tryckt in 2–0 och resten var mest en lång transportsträcka. Sedan vore det givetvis inte likt Chelsea utan ett lojt baklängesmål och en rejäl nerv i matchen sista tio.

Samtidigt, på en arena sex timmars bilfärd härifrån, låg Ajax under hemma mot Valencia.

Från hela världens guldgossar till uttåg redan i gruppspelet. I takt med succén försvann spelare som Matthijs de Ligt och Frenkie de Jong men Ajax kan knappast skylla på det. De slapp trots allt möta de riktigt stora jättarna. Oflyt är en något mer godtagbar ursäkt (och ett par märkliga domslut).

Vi vänder på det, kan Chelsea göra en Ajax? Det feta kontot till trots får Lampards gäng fortfarande ses som en underdog. Under hösten har de stundtals visat på en väldigt hög högstanivå men också tydliga svagheter.

Försvaret kan möjligtvis tätas till med hjälp av Rüdiger (även om han blandade och gav just i dag). Reece James något oväntade framfart har gett välbehövlig bredd på högerbacken. Det som egentligen känns mest akut är en ordentlig ersättare till Tammy Abraham. Lampard verkar inte lita fullt ut på Michy Batshuayi och Olivier Giroud har nog gjort sitt i klubben.

Att ryktena om Jadon Sancho blir ihärdigare är också logiskt. Ytterligare en ytter och Chelsea står plötsligt med både två, tre och fyra alternativ. Man kommer förstås även må bättre när Ross Barkley och eventuellt Ruben Loftus-Cheek är i form (när det nu blir).

Hur långt kan de gå? Kunde Ajax gå till semifinal och Tottenham nå final går det självklart inte att räkna bort Chelsea den här säsongen. Men då måste de lösa bitar som nämns ovan falla på plats.

Laddar Matchöversikt

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

avFrida Fagerlund

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM