Allsvenskan i fotboll

Avtalet som kunde blåst MFF på många Zlatan-miljoner

Agenten: ”Hade förstört allt”

Av: 

Johan Flinck

Zlatan i Malmötröjan.
Zlatan i Malmötröjan.

FOTBOLL

MALMÖ. Zlatan-miljonerna räddade MFF och gjorde klubben till en allsvensk stormakt igen.

Nu berättar agenten Nochi Hamasor att Ibrahimovic hade ett avtal med en dansk agent som kunde spolierat hela affären och skickat supertalangen till Roma för halva summan.

– Hasse Borg ringde mig och sa att jag måste sätta stopp för det avtalet, säger Hamasor.

År 2001 sålde Malmö FF Zlatan Ibrahimovic till Ajax för 82,5 miljoner kronor.

Det var länge den överlägset största transfersumman för en spelare från allsvenskan och det är ett sedan länge känt faktum att miljonerna räddade MFF:s ekonomi.

Klubben hade varit nere i superettan och vänt säsongen före och gått minus under flera år. Med Zlatan-miljonerna kunde MFF bygga upp ett nytt storlag som tog SM-guld 2004 och pengarna från Ajax utgjorde också grundplåten i bygget av MFF:s nya stadion, som stod klar fem år senare.

Men Zlatans relation till MFF och framför allt sportchefen Hasse Borg havererade kort efter affären när anfallaren insåg att han var en av Ajax sämst betalda spelare. Han kände sig utnyttjad av Borg.

– Jag fick småsmulor. Jag hade ingen agent, det var mitt stora misstag. Jag blev utnyttjad och hade fått ett helt annat Ajaxkontrakt om jag haft en agent. Borg jobbade bara för sig själv och Malmö FF, han gjorde inget för mig, sa Zlatan till Expressen 2004.

I sin självbiografi gick Zlatan sedan till stenhård attack mot Borg och anklagade sin förre mentor för att lurat honom.

”Hasse Borg var fly förbannad”

Men Ibrahimovic hade faktiskt en agent när förhandlingarna med Ajax inleddes.

Det säger nu Nochi Hamasor, barndomskompis till Zlatan och numera agent.

– Jag var 19 år, lika gammal som Zlatan, och hade precis börjat jobba som scout åt en dansk agent, Ivan Benes Sr. Zlatan skrev då ett avtal med honom och Benes blev hans agent, säger Hamasor.

Samtidigt hade Hamasor nära kontakt med Hasse Borg.

– Jag skulle hålla ögonen på Zlatan som hans vän och se till att han inte körde för fort och sånt.

Det gick sådär. Hamasor satt bredvid Zlatan när denne stoppades av polis för att ha lekt polis och försökt skrämma sexköpare i Malmö.

– En dag ringde Hasse Borg till mig och var fly förbannad. ”Vad fan är det här? Ett agentkontrakt?!”.

Borg hade upptäckt att hans guldklimp plötsligt hade ett avtal med Ivan Benes Sr i Danmark.

– Hasse hade redan en klubb (Ajax) och det kunde bryta hela hans deal med dem. Det kunde förstöra allt, säger Hamasor

För Benes var i förhandlingar med Roma åt Zlatan.

– En agent påverkar en spelare, som alla vet, och de hade pushat den dealen och fått den klar. Då hade MFF fått mindre än hälften av vad de sedan fick för Zlatan, säger Hamasor.

Hasse Borg.

Agentavtalet revs

– Hasse sa åt mig att jag måste sätta stopp för det avtalet med agenten. Zlatan sa också: ”Snälla, se till att avsluta det. Hasse har något annat på gång”. Jag åkte över till Danmark och de sa bara ”glöm det, vi har ett kontrakt med Zlatan”. Men jag jobbade hårt och fick avtalet rivet. Hasse Borg kan bekräfta att det var så här.

– Jag anser att jag var en avgörande faktor för att Malmö sedan kunde göra tidernas största deal.

Varför gick Benes och hans medhjälpare med att riva avtalet?

– De ansåg att pengarna inte var det viktiga för dem då och jag lade upp det för dem att i stället för att bränna alla sina broar till Zlatan så skulle de tänka långsiktigt och kunna ta honom i nästa steg. Han hade ju ingen agent.

Borg har inte gett en riktig intervju sedan Zlatan släppte sin bok 2011, strax efter att Borg lämnade MFF definitivt. Han är trevlig men fåordig när Sportbladet når honom för att få Hamasors uppgifter bekräftade.

– Det där är så längesen att jag inte ens minns alla turer. Och jag har ändå inga kommentarer kring det, säger Borg.

Roma, som tränades av Fabio Capello, fortsatte att jaga Ibrahimovic i Ajax men Benes blev aldrig agent för Ibrahimovic. I stället kopplade Hamsor ihop Zlatan med Anders Carlsson, som blev den dåvarande supertalangens agent under en period innan Mino Raiola tog över.

Capello lyckades till slut värva Zlatan, 2004 som nybliven tränare för Juventus.

Ångrar hoten och kränkningarna

Hamasor ansattes hårt för snart två år sedan när Fotbollskanalen och TV4:s Kalla fakta granskade ett agentnätverk i svensk fotboll under rubriken ”Fotbollssyndikatet”.

Stressad av granskningen svarade han med hotfulla och kränkande sms till reportern Andreas Sundberg.

Det är något han ångrar i dag och vill nu återupprätta sitt skamfilade rykte.

– Jag mådde dåligt och betedde mig dåligt. Jag borde aldrig ha reagerat så. Ni journalister har er roll och man ska respektera de olika rollerna.

Hamasor kopplades i Kalla fakta ihop med matchfixningsskandalen i samband med IFK Göteborg-AIK i maj 2017 och anklagades för att pressat familjen Strand i Kingsley Sarfo-affären mellan Sirius och Malmö FF.

– Jag är inte Guds bästa barn men anser att jag inte gjort några fel. Det har också tiden visat. Vad ledde Kalla faktas program till om mig? Ingenting!

Så du hade bara otur, menar du?

– Ja. Jag hade fel människor runt mig. Folk som har koll vet vad jag har gjort.

Satt i fängelse i Monaco

Det är dokumenterat, genom bilder från signeringen av kontraktet, att Hamasor hade en roll i den affär som slog Zlatans rekord i övergångssumma från allsvenskan – när Alexander Isak gick från AIK till Borussia Dortmund för cirka 90 miljoner kronor.

Därefter bröt han med agenten Vlado Lemic, den bosniske storagenten som var huvudpersonen i försäljningen av Isak och som anfallaren kallar sin agent, och dennes nätverk.

– Jag bröt med den gruppen helt och hållet och började köra mitt eget.

En dryg månad efter att ”Fotbollssyndikatet” sändes avslöjade Fotbollskanalen att Hamasor 2010 suttit i fängelse i Monaco för ekonomiskt bedrägeri och därför av allt att döma inte skulle kunna jobba som agent i Sverige.

Då ville inte Hamasor kommentera något till Fotbollskanalen. Nu säger han att det stämmer att han satt i fängelse i några månader i Monaco.

– Jag köpte en klocka på häleri för snart tio år sedan. Det är inget jag är stolt över. Men det påverkar inte min professionalitet i dag och gör mig inte till en dålig människa, säger han.

Låg bakom Nygren-affären

Hamasor har ofta framhävt sin vänskap med Zlatan i olika sammanhang, vilket också Kalla fakta-programmet tog fasta på.

– Det blev lite fel där. För mig var det jävligt obekvämt att dra in honom (Zlatan).

Har du hört något från Zlatan efter det?

– Nja, han har bara sagt att han gillar kanske inte de orden jag använde. Han har pushat mig att jag ska sköta mig och inte yttra mig si eller så. Zlatan har ställt upp väldigt mycket för mig. Han var där när jag hade det tufft i Monaco. Jag fick brev från honom i fängelset. Det glömmer jag aldrig, säger Hamasor.

I dag jobbar han bara mot/för klubbar, inte spelare.

– Jag har inga spelare längre. Jag har inte orken att springa efter spelare.

Får du jobba som agent i Sverige?

– Jag har pratat med Hübinette (Anders, Svenska fotbollförbundets jurist) och han sa att jag kan skicka min ansökan.

Har du gjort det?

– Nej, för jag har ingen verksamhet i Sverige. Jag bor inte ens här. Jag är bor på Cypern. Däremot har jag en partner i Sverige – Denis Celebic.

Denis Celebic och Nochi Hamasor.

Efter att han stolt konstaterat att han haft ett finger, eller mer, i de två största affärerna i allsvenskans historia vill Hamasor gärna lyfta fram sin och Celebics roll i 17-årige Benjamin Nygrens övergång från IFK Göteborg till belgiska Genk. En affär som är värd 40 miljoner kronor för ekonomiskt krisande IFK Göteborg och som i slutändan kan ge klubben över 50 miljoner kronor i form av bonusar om Nygren lyckas i Genk.

– En rekordförsäljning det med för det är Blåvitts största genom tiderna. Det var vi som satte ihop klubbarna med varandra och såg till att dealen blev av. Sedan hade Nygren andra personer som hjälpte honom med hans personliga avtal, säger Hamasor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Klart: Blåvitt bryter med mittfältaren

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Zlatan Ibrahimovic

Malmö FF

Alexander Isak