Kallas till Stadshuset för att stävja konflikten

”Vi står inför ett allvarligt läge och det är viktigt att vi får till en förändring”

avPatrik Brenning

Konflikten mellan polisen och delar av supporterkollektivet inom svensk fotboll har bivit så infekterad att AIK:s lagkapten Henok Goitom varnar för att det kan få dödlig utgång.

Nu kallar Stockholms vikarierande idrottsborgarråd supportrarna till sig för att försöka upprätta en dialog mellan dem och polisen.

– Vi står inför ett allvarligt läge just nu och det är viktigt att vi får till en förändring, säger Jonas Naddebo (C) till Sportbladet.

Polisens krafttag med närgångna visitationer och förbud mot vissa typer av flaggor, med syftet att försöka stoppa den olagliga pyrotekniken på svenska fotbollsläktare, har skapat en infekterad konflikt med landets supporterorganisationer. Under derbyt mellan Djurgården och AIK protesterade fansen med växelsånger och runt om i Sverige har manifestationer med tysta läktare och kritiska banderoller riktade mot polisen synts.

”Står i varsin hörna och pekar”

Efter stockholmsderbyt har en diskussion om ett eventuellt övervåld från ordningsmaktens sida också blossat upp. En situation som fått AIK:s lagkapten Henok Goitom att varna för ödesdigra konsekvenser.

– Det eskalerar kanske tills någon dör. Då ska helt plötsligt lösningen komma fram, men lös det här nu innan något allvarligt händer, säger Goitom till Dagens Nyheter.

Nu agerar Stockholms vikarierande idrottsborgarråd Jonas Naddebo (C) för att försöka stävja hetsen.

– Debatten är problematisk och läget allvarligt. Fotbollen är en aktör med stort samhällsansvar och jag vill att både supportrar och polis kommer till en dialog snarare än det som sker just nu, säger Naddebo.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Naddebo.

Idrottsborgarrådet ska nu kalla supportergrupperna till sig för att sedan försöka säkerställa att en dialog återupptas mellan dem och polisen.

– Just nu känns det som de står i varsin hörna och pekat på varandra. Jag tror det är jätteviktigt att vi kan komma till en lösning genom dialog snarare än att diskussionen förs i media. Jag vill inte peka finger åt varken polisen eller supportrarna utan min ambition är att de gemensamt ska ha en diskussion om vägen framåt. Jag ska inte bedöma vad som är rätt eller fel men debatten som är nu riskerar att positionera dem längre ifrån varandra.

Hur ska du få en part som har i uppdrag att upprätthålla lagarna och en annan där många försvarar en kultur där de anser att olaglig pyroteknik har en självklar plats att närma sig varandra?

– De regler som finns kring pyroteknik ska följas och vill man använda det ska man begära tillstånd. På den punkten vill jag vara klar. Men jag tror ändå att vi måste få till en diskussion eftersom vi inte kan låta det här urarta och riskera hela idrottens rykte och renommé. Vi måste få fler barn och unga att röra på sig och därför är det här så viktigt för mig som kommunpolitiker.

”Är avgörande om vi ska komma någonstans”

Hur ska polisen stoppa den olagliga pyrotekniken?

– Det är en fråga du ska ställa till polisen. Jag är inte satt att bestämma exakt hur de ska jobba men det vi måste diskutera är hur vi kan få en gemensam acceptans för de insatser som görs.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Bild från senaste Stockholmsderbyt.

Om polisen anser att det här är det bästa sättet att stoppa den olagliga pyrotekniken på. Vad säger du då om det?

– Det är en fråga du får ställa efter att vi haft den här diskussionen. Jag vill inte föregripa diskussionen eller peka ut vem som har rätt eller fel. Men jag tror att vi behöver sitta ner tillsammans för att diskutera de här frågorna.

Vad är din syn på videorna på polisvåld som publicerats i Dagens Nyheter och cirkulerar i sociala medier?

– Jag ser det som väldigt problematiskt och vi står inför ett allvarligt läge just nu. Det är viktigt att vi får en vändning och får till samtal och dialog mellan parterna.

Ska medborgare, som supporterorganisationer i det här fallet, kunna kräva att ha en dialog med ordningsmakten?

– I det här fallet tror jag att det är avgörande om vi ska komma någonstans.

Är det här till och med en fråga för regeringen?

– Självklart tycker jag att det borde vara intressant för idrottsministern eftersom det inte bara är ett stockholmsfenomen. Men jag drar mitt strå till stacken genom att kalla de olika parterna eftersom jag är orolig att fotbollen kommer komma i dålig dager och det är något vi inte behöver.

Laddar Live Upplevelse
ARTIKELN HANDLAR OM