Champions League fotboll (damer)

Lyons skambud: 1000 euro för stjärnan

Ville köpa Göteborgs Vilde Böe Risa

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Kopparbergs Göteborg var beredda att sälja sin mittfältsstjärna Vilde Böe Risa till Lyon.

Då kom Champions League-mästarna med rena skambudet:

1000 euro.

Tänk dig en 24-årig speluppläggare som varit tongivande i sitt lands alla fem VM-matcher. Tänk att hon står under kontrakt ett år till när jätteklubben Lyon, regerande Champions League-mästare, öppnar plånboken för att köpa henne.

Vad är en rimlig prislapp?

Tre miljon kronor? En halv miljon? Eller mycket, mycket mindre?

Begärde en halv miljon

Spelaren i fråga heter Vilde Böe Risa, tog Norge till kvartsfinal i VM 2019 och återvände glödhet till Kopparbergs Göteborg. Av alla europeiska intressenter stack Lyon ut med sina ekonomiska muskler och sportsliga ambitioner.

Mittfältaren hade kontrakt till juni 2020 men den svenska klubben var villiga att släppa henne. De begärde 50 000 euro, en halvmiljon kronor för att hon skulle gå mitt i den damallsvenska säsongen.

Lyon kontrade med sitt förslag: 1000 euro. Tiotusen kronor. Där dog förhandlingarna.

Sportbladet har pratat med Risas agent Stig Lillefjord och Göteborgs sportchef Lasse Svensson. De står på skilda sidor men ger samstämmiga uppgifter om turerna. Det enda som ingen av dem vill kommentera är summorna, som Sportbladet i stället bekräftat på annat håll.

– Lyon la ett bud på Vilde i fjol, säger agent Lillefjord och hänvisar till Göteborgs prislapp som ”totalt orealistisk”.

Vilde Böe Risa.

”Ska inte rycka för småpengar”

Blev hon besviken när affären inte blev av?

– Vilde är ett proffs och har ambitioner. Hon respekterar de kontrakt hon skriver på och jobbar varje dag på att bli bättre.

Lasse Svensson skräder inte orden när Lyons erbjudande kommer på tal.

– Det var ett skambud, säger sportchefen.

Han anser att historien belyser en större problematik. Toppklubbar på kontinenten har enorm dragningskraft och är vana att kunna locka vem de vill. Därför räcker det ofta att erbjuda småslantar.

– Vi vill aldrig stoppa någon, men det är viktigt för svensk damfotboll att vi håller emot. De utländska storklubbarna ska inte bara komma och rycka spelare för småpengar. Det måste vi ändra på, säger Svensson.

Tusen euro säger mina uppgifter. Fast hon har kontrakt. Det låter fräckt.

– Ja, ja visst.

Förhandlar om nytt kontrakt

Vad kan ni göra?

– Stå på oss. Det är det enda. Annars står vi som förlorare. Det måste vara marknadsmässiga priser som gäller och då är det skillnad mellan en norsk klubb och Lyon, Wolfsburg och Bayern München.

Damallsvenskans transferfönster håller öppet fram till 13 juni, så spelare kan både komma och lämna Sverige i två veckor till. Vilde Böe Risa förhandlar med Göteborg om en fortsättning och kan komma att bli extra viktig då Elin Rubensson är gravid och missar säsongen.

Än så länge har parterna inte enats om en fortsättning i Göteborg.

– Vi hoppas komma fram till en lösning, säger sportchef Lasse Svensson.

– Det går framåt. Jag fick ett mejl av Kopparberg i dag och vi ska titta på det i lugn och ro, säger agenten Stig Lillefjord.

Har Lyon visat nytt intresse?

– Nej.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Låt det bli en väckarklocka för hela sporten

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Champions League fotboll (damer)

Kopparbergs/Göteborg FC

OBOS Damallsvenskan i fotboll