”Tystnadskulturen är bruten i ÅFF”

Kritiske supportern om nerlagda utredningarna mot Åtvidaberg

Av: Johan Flinck

Publicerad:

Polisen och förbundet har lagt ner sina utredningar om matchfixning i Åtvidabergs FF.

Sportbladets granskning har delat bruksorten och skadat föreningen.

Men kritiske supportern Joakim Gustavsson ångrar inget.

– ÅFF har ögonen på sig nu, säger han.

För drygt två veckor sedan publicerade Sportbladet en granskning av Åtvidabergs FF:s ras genom seriesystemet och framför allt de misstankar om matchfixning som såväl en före detta ordförande som fjolårets tränare Tor-Arne Fredheim framförde.

Det fanns också ett halvdussin medelålders supportrar som ifrågasatte hur klubben sköttes.

Efter Sportbladets granskning inledde Svenska Fotbollförbundet en utredning och polisen visade också intresse för fallet.

Har delat Åtvidaberg

Men i veckan beslutade såväl polisen som förbundet att lägga ner sina utredningar. Polisen lade till och med ner innan man ens hann starta en formell utredning. Ingen av instanserna hittade någon misstänkt manipulation att gå vidare på.

För Corren har ordförande Martin Siggesjö berättat att klubben nu tillsatt en person med ansvar för de här frågorna och som ska anordna utbildningar för att motverka matchfixning.

Efter de nedlagda utredningarna har Sportbladet pratat med Joakim Gustavsson, en av de supportrar i ”Gruppen”, som Sportbladet kallade den löst sammansatta gruppen av medelålders supportrar som ifrågasatte hur klubben sköttes och också misstänkte matchfixning.

Gustavsson berättar att Sportbladets granskning och uttalandena från honom delat Åtvidaberg.

– Det har varit mycket snack på sociala medier. Det är 50/50. Hälften tycker att det var jättebra med en granskning, hälften tycker inte det, säger han.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
För några veckor sedan slog en grupp supportrar larm om hur klassiska klubben Åtvidabergs FF sköttes.

”Har ögonen på sig”

Är det ett nederlag att utredningarna redan är nerlagda?

– Nej, det viktiga är att man synliggör att problematiken finns och att den här föreningen kommer ha koll på det här nu; att ÅFF inte är aktuellt för sådana här syndikat – om de nu hållit på, det vet vi ju inte, det går inte att bevisa. Det har funnit en tystnadskultur kring det här och den är nu bruten i ÅFF. Det är viktigt.

– Men det är väldigt tråkigt att det blivit en del personliga påhopp i sociala medier. Det är klart att varumärket ÅFF tagit skada men man måste kunna diskutera obekväma frågor också.

Har det fört något positivt med sig?

– Ja, att det för all framtid inte är intressant för sådana här ligor att hålla på med ÅFF. För de har ögonen på sig nu.

”Slagit huvudet i botten nu”

Ångrar du att du pratade med Sportbladet om det här?

– Nej, nej! Absolut inte. Man måste våga lyfta de här frågorna. Sedan skadar det varumärket ÅFF mycket Men jag hoppas och tror att vi kommer att gå stärkta ur det här. I allt elände är det trots allt positiva tongångar nu. Vi har ett ungt, utvecklingsbart lag. Nu har vi slagit huvudet i botten och nu ska vi uppåt igen, och vi ska göra det alla tillsammans.

Är styrelsen den rätta att leda ÅFF i framtiden?

– Ja, det är ju vi medlemmar som har valt dem. De har ju tagit det här på stort allvar och det är jättebra.

Publicerad:

LÄS VIDARE