Blåvitts akutbehov – mittback och anfallare: ”Väldigt tunna”

GÖTEBORG. För ett år sedan var IFK Göteborgs trupp orutinerad.

Nu är den väldigt begränsad med bara 17 A-spelare tillgängliga i matchpremiären.

– Vi kollar främst efter mittbackar utifrån, säger sportchefen Kennet Andersson.

IFK Göteborg genomförde under lördagseftermiddagen en träning inför publik – cirka 500 personer var på plats – inomhus i Prioritet Serneke Arena.

De fick se en långtifrån färdig allsvensk trupp 2020.

Bara 17 spelare

När Sebastian Eriksson flyttat till Genoa, med Noah Alexandersson sjuk och Patrik Karlsson Lagemyr och Rasmus Wikström långtidsskadade innebär det att tränaren Poya Asbaghi bara har 17 A-truppspelare tillgängliga till säsongspremiären mot danska ligasexan Ålborg under söndagen.

På läktaren satt de båda sportcheferna Kennet Andersson och Pontus Farnerud (assisterande) och såg på träningen.

– Det är tufft och skört med så få spelare i truppen. Det vet vi, säger Kennet Andersson.

Just nu står mittbackar högst upp på IFK Göteborgs värvningsagenda.

– Ja, det har det varit hela tiden. Vi kollar på mittbackar utifrån. Vi pressade akademin hårt förra året och de unga spelare vi lyfte upp gjorde det väldigt bra. Men vi har fortsatt en ung A-trupp och vi har även en ung akademi i år, säger Andersson.

De enda renodlade mittbackarna som IFK Göteborg har tillgängliga just nu är André Calisir och Kristopher Da Graca.

Hur bråttom är det med nyförvärv?

– Vi stressar inte fram något. Det ska kännas rätt och passa med den ekonomiska situationen. 

Hörde ni er för med Ragnar Sigurdsson innan han hamnade i FCK?

– Vi kommenterar inga enskilda namn. 

”Väldigt tunna”

Poya Asbaghi utvecklar kring truppbygget:

– Vi är väldigt tunna just nu. I Sebastian Eriksson tappade vi inte bara en spelare utan även en spelare som kunde spela i flera positioner, säger IFK Göteborgstränaren.

– Det är klart att vi letar förstärkningar. Först och främst behöver vi ha in en mittback. Där finns ett stort tomrum eftersom även Rasmus Wikström är långtidsskadad. 

– Efter att Lasse Vibe lämnade så är Robin Söder den enda riktiga forwarden i truppen. Så där finns de mest primära behoven just nu. Sedan får vi se om det kan dyka upp något annat också.

– Vi vill inte flytta upp några juniorer för tidigt. Vi måste tänka på deras långsiktiga utveckling, säger Asbaghi.

Poya Asbaghi
Poya Asbaghi

I IFK Göteborgs spelarjakt, där ekonomiska hänsyn fortfarande gör Blåvitt mycket försiktiga, finns också de utgående kontrakten till sommaren för potentiella hemvändarna Jakob Johansson, Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Oscar Wendt med som en stark faktor.

Hur intensiva kontakter har ni med de spelarna?

– Vi försöker ha bra kontakt med dem alla. Sedan är det jättemycket som ska stämma in för att det ska bli av. Det ska passa in spelarmässigt för oss, för dem i de lägena de är i sina karriärer och ekonomiskt för oss. Men det skulle vara dumt av oss att inte hålla de dörrarna öppna, säger Kennet Andersson.

Fotnot: Under lördagskvällen meddelade IFK Göteborg att fyra juniorspelare, Isak Dahlqvist, Tim Van Assema, Lucas Kåhed och Oscar Vilhelmsson, är uttagna i matchtruppen mot Ålborg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.